mgr Justyna Bielka-Grocka
justynabielka.dietetyk@gmail.com | + 48 534 624 775
Kwalifikacje zawodowe
justynabielka.dietetyk@gmail.com
jmkbielka@gmail.com
+48 534 624 775 (pn-pt w godzinach: 10.00-19.00)
Justyna Bielka - Grocka Dietetyk Onkologiczny
NIP: 6941667946
REGON: 385098740
Formularz kontaktowy
Dane kontaktowe
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone
Kwalifikacje zawodowe / O mnie
Nazywam się Justyna Bielka-Grocka. Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku Dietetyka. Ukończyłam Akademię Leczenia Żywieniowego pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Należę do Polskiego Towarzystwa Dietetyki (PTD) oraz do Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (Polspen). Specjalizuję się w dietetyce onkologicznej, klinicznej oraz dietoprofilaktyce - stale aktualizuję swoją wiedzę uczestnicząc w kolejnych kursach, szkoleniach i konferencjach poświęconych tematyce dietetyki onkologicznej i klinicznej.
► Poznaj opinie moich Pacjentów: Portal Znany Lekarz, Wizytówka Google
Mam wieloletnie doświadczenie w pracy indywidualnej z pacjentami onkologicznymi w różnym wieku, na różnych etapach leczenia. Łączę zalecenia żywieniowe przy współwystępowaniu wielu jednostek chorobowych.
Do każdej pacjentki i każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, z zaangażowaniem i empatią. Ja również doświadczyłam choroby bliskich mi osób - rozumiem perspektywę bycia 'po drugiej stronie'. Wierzę, że pomaga mi to lepiej rozumieć potrzeby pacjentów i rodziny w tym trudnym czasie. Każda konsultacja to kompleksowe wsparcie: porada dietetyczna i edukacja, jak również przygotowanie praktycznych materiałów, które pomagają w planowaniu posiłków.
► Zarezerwuj termin konsultacji (KALENDARZ)
► Indywidualna porada dietetyczna - na czym polega, przebieg konsultacji
Wykształcenie
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Wydział Nauk o Zdrowiu
Studia I i II stopnia na kierunku Dietetyka, specjalność Dietetyka kliniczna (ukończone w 2019 roku)
Akademia Leczenia Żywieniowego pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (2024/2025)
Wybrane kursy/szkolenia/konferencje:
konferencja szkoleniowa ‘Podstawy żywienia klinicznego w onkologii’
2018, 2021, 2022, 2023
szkolenia ‘Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii’
2018, 2019, 2020, 2021, 2022
sympozjum ‘Terapia żywieniowa w onkologii”
2021, 2022, 2023, 2024
konferencja ‘Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii’
2021, 2022, 2023
szkolenia: ‘Rola dietetyka w zespole terapeutycznym’ (2022), ‘Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II’ (2022), ‘Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit’ (2021)
Prowadzę specjalistyczne konsultacje dla pacjentów onkologicznych na różnych etapach leczenia przeciwnowotworowego. Przygotowuję kompleksowe porady żywieniowe, które obejmują zarówno edukację żywieniową pacjenta i opiekunów, jak i opracowanie indywidualnych zaleceń oraz planów żywieniowych.
Pracuję w nurcie EBM (Evidence- Based Medicine) - indywidualne zalecenia żywieniowe przygotowuję w oparciu o wiedzę naukową z zakresu żywienia człowieka, najnowsze badania, dowody naukowe i rekomendacje towarzystw naukowych - nie poddaję moich pacjentów niesprawdzonym, ryzykownym terapiom.
Wsparcie żywieniowe z mojej strony obejmuje wspólne omówienie występujących trudności i dopasowanie rozwiązań. Koncentruję się również na tym, żeby przygotowane przeze mnie materiały (zarówno w postaci planu żywieniowego jak i materiałów pomocniczych), pomagały radzić sobie na co dzień z kompozycją zbilansowanych posiłków czy też z modyfikacją posiłków w przypadku występowania określonych dolegliwości. W ramach konsultacji przekazuję moim pacjentom zarówno praktyczne narzędzia jak również moją wiedzę i doświadczenie.
Podkreślam, że odpowiednie żywienie jest ważne już w czasie do przygotowania leczenia, następnie na każdym jego etapie - poprzez odpowiednie żywienie możemy zadbać o stan odżywienia, co przekłada się na lepszą tolerancję zastosowanej terapii, mniejsze nasilenie skutków ubocznych oraz zmniejszenie częstotliwości powikłań. Lepszy stan odżywienia to lepsze wyniki badań, większa szansa na przeprowadzenie leczenia z godnie z planem i w efekcie większa szansa na powodzenie leczenia.
Konsultacje z zakresu dietetyki onkologicznej mogą między innymi obejmować:
Kiedy mówimy o wsparciu żywieniowym w czasie choroby nowotworowej i leczenia onkologicznego - kluczowy jest czas. Niezwykle ważne jest żywienie już na etapie przygotowania do leczenia i działanie profilaktyczne, czyli z wyprzedzeniem, zanim wystąpią dotkliwe dolegliwości i spadek masy ciała.
Zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, występowanie dolegliwości, które utrudniają spożywanie posiłków, już występujący spadek masy ciała - to sytuacje, które wymagają szczególnie szybkiego działania.
Dlatego w pracy z pacjentami onkologicznymi działam w myśl zasady 'tu i teraz' a organizację moich działań dopasowuję w taki sposób, żeby czas oczekiwania na plan żywieniowy był jak najkrótszy.
Moja misja
indywidualne wsparcie dietetyczne w trakcie przygotowania do leczenia (prehabilitacja), następnie na wszystkich etapach terapii onkologicznej oraz po jej zakończeniu
dopasowanie planu żywienia zarówno do potrzeb organizmu, jak również potrzeb Pacjenta - wartościowe i zbilansowane posiłki mogą być również smaczne i łatwe do przyrządzenia
kompleksowa porada wstępna i edukacja - uczę, jak komponować posiłki samodzielnie, jak modyfikować dobór produktów przy występowaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w trakcie leczenia (również, jeśli porada odbywa się przed rozpoczęciem leczenia - dlatego przy współpracy ze mną nie ma powodu, żeby odsuwać decyzję o pierwszej konsultacji do wystąpienia poważnych dolegliwości czy podejmowania najpierw samodzielnych prób opanowania spadku masy ciała)
w ten sposób chcę zachęcić pacjentów, którzy rozważają poradę dietetyczną do tego, żeby podjęli ją jak najszybciej, najlepiej w trakcie diagnostyki lub na początku leczenia - ponieważ im szybciej, tym większy wpływ podjętych działań na stan odżywienia organizmu, zwiększenie skuteczności leczenia, zahamowanie spadku / wzrostu masy ciała, profilaktykę powikłań i wielu skutków ubocznych leczenia