Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem
15 lutego 2021
Sałatka z komosą, indykiem i warzywami to przepis na szybki obiad lub kolację na ciepło z wykorzystaniem wcześniej upieczonego mięsa
10 lutego 2021
Szakszuka, czyli jajka duszone w warzywach, to nie tylko pyszny posiłek, który można zrobić w mniej niż 15 minut. To

Zajrzyj też tutaj

Przepis zupełnie podstawowy, czyli w sam raz do zrobienia na szybko.

Sprawdzi się przy braku czasu, a także dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem - wystarczy ugotować ziemniaki, pod koniec dorzucić brokuła, zmiksować. Dodać ugotowane jajko i pieczywo. Jeszcze w międzyczasie - wiadomo - trzeba doprawić, ale to już ostatnia czynność na liście rzeczy do zrobienia. Proporcje w przepisie poniżej.

 


 

BARDZO PROSTA ZUPA BROKUŁOWA Z JAJKIEM

- składniki na 3-4 porcje:

 

- 1 mały brokuł

- 4-5 średnich ziemniaków

- 2-3 łyżki oleju rzepakowego

- 4 jajka

- 1-2 kromki żytniego razowego chleba na porcję

- przyprawy: sól, pieprz, papryczka chilli, gałka muszkatołowa, tymianek, czosnek

 


 

BARDZO PROSTA ZUPA BROKUŁOWA Z JAJKIEM

- sposób przygotowania:

 

  • Do garnka wlej 2 szklanki wody i zacznij gotować. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wsyp do wrzącej wody. Gotuj 10-15 minut. W razie potrzeby dolej wody - na tyle, żeby przykrywała wszystkie ziemniaki.

 

  • W międzyczasie przygotuj brokuła - oczyść go i pokrój w kostkę. Brokuła dodaj do gotujących się ziemniaków, kiedy już będą prawie gotowe. Gotuj bez przykrycia kolejne 3-4 minuty, do miękkości warzyw (brokuł powinien być ugotowany al dente). Odstaw do przestygnięcia, następnie dopraw, dodaj olej i zmiksuj i wszystko na krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę wody.

 

  • Jajka ugotuj na półtwardo (około 4-5 minut od momentu, kiedy woda zacznie się gotować, w zależności od wielkości jajek).

 

  • Obrane, pokrojone jajka dodaj do zupy razem z pieczywem.

 

 

 

 

 

Bardzo prosta zupa brokułowa z jajkiem

03 lutego 2020

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka