Przepis zupełnie podstawowy, czyli w sam raz do zrobienia na szybko.
Sprawdzi się przy braku czasu, a także dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem - wystarczy ugotować ziemniaki, pod koniec dorzucić brokuła, zmiksować. Dodać ugotowane jajko i pieczywo. Jeszcze w międzyczasie - wiadomo - trzeba doprawić, ale to już ostatnia czynność na liście rzeczy do zrobienia. Proporcje w przepisie poniżej.
- 1 mały brokuł
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1-2 kromki żytniego razowego chleba na porcję
- przyprawy: sól, pieprz, papryczka chilli, gałka muszkatołowa, tymianek, czosnek
- sposób przygotowania:
Do garnka wlej 2 szklanki wody i zacznij gotować. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wsyp do wrzącej wody. Gotuj 10-15 minut. W razie potrzeby dolej wody - na tyle, żeby przykrywała wszystkie ziemniaki.
W międzyczasie przygotuj brokuła - oczyść go i pokrój w kostkę. Brokuła dodaj do gotujących się ziemniaków, kiedy już będą prawie gotowe. Gotuj bez przykrycia kolejne 3-4 minuty, do miękkości warzyw (brokuł powinien być ugotowany al dente). Odstaw do przestygnięcia, następnie dopraw, dodaj olej i zmiksuj i wszystko na krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę wody.
Jajka ugotuj na półtwardo (około 4-5 minut od momentu, kiedy woda zacznie się gotować, w zależności od wielkości jajek).
Obrane, pokrojone jajka dodaj do zupy razem z pieczywem.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone