Hummus z dodatkiem buraka to bardzo ciekawe połączenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo!
Warto wypróbować, tym bardziej, że sposób przygotowania jest bardzo podobny jak w przypadku 'zwykłej' pasty z ciecierzycy.
Jeśli chodzi o buraki - najlepiej upiec ich przy okazji więcej - część można wykorzystać właśnie do hummusu, resztę do sałatek czy zupy krem. Upieczone i starte buraki sprawdzą się też jako dodatek do obiadu.
ciecierzyca z puszki lub ugotowana, dokładnie odsączona - 1,5 puszki (ok. 2 szklanki 'z górką') + pół puszki (lub nieco więcej niż pół szklanki) jako dodatek/dekoracja
jeśli gotujesz ciecierzycę w domu - potrzebujesz 1 niecałą szklankę suchych nasion (ok. 4/5 szklanki)
upieczony burak - 1 średni (ok. 100 g przed upieczeniem)
pasta sezamowa (tahini slepowe lub przygotowane własnoręcznie, czyli zblendowany na masło sezam) - 2 płaskie łyżeczki
oliwa - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/5 łyżeczki
przyprawy - czerwona papryka, curry, tymianek, cząber
Ciecierzycę odsącz z zalewy (lub z wody po ugotowaniu), wsyp do naczynia z wysokimi ściankami.
Do ciecierzycy dodaj upieczonego, obranego ze skórki buraka, przetarty czosnek, masło sezamowe, odrobinę soli.
Zblenduj wszystko na pastę o jednolitej konsystencji. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody, jeśli zbyt rzadka - więcej ciecierzycy (konsystencja zależy od tego, jak soczysty będzie burak).
Przełóż do miseczki, skrop oliwą, posyp ciecierzycą przygotowaną według poniższych wskazówek:
Pozostałą ciecierzycę przesyp na patelnię, posyp przyprawami (papryka czerwona, cząber, tymianek, curry, odrobina soli), skrop oliwą i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 10 minut - aż będzie lekko chrupiąca. Wykorzystaj jako dekorację do pasty, jako posypkę do kanapek.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone