DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Hummus z pieczonym burakiem i sezamem - pasta z ciecierzycy i buraka
09 listopada 2021

Hummus z pieczonym burakiem i sezamem

Hummus z dodatkiem buraka to bardzo ciekawe połączenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo!

Warto wypróbować, tym bardziej, że sposób przygotowania jest bardzo podobny jak w przypadku 'zwykłej' pasty z ciecierzycy.

Jeśli chodzi o buraki - najlepiej upiec ich przy okazji więcej - część można wykorzystać właśnie do hummusu, resztę do sałatek czy zupy krem. Upieczone i starte buraki sprawdzą się też jako dodatek do obiadu.

 

Hummus z pieczonym burakiem i sezamem

- składniki na 2-4 porcje:

 

  • ciecierzyca z puszki lub ugotowana, dokładnie odsączona - 1,5 puszki (ok. 2 szklanki 'z górką') + pół puszki (lub nieco więcej niż pół szklanki) jako dodatek/dekoracja

    • jeśli gotujesz ciecierzycę w domu - potrzebujesz 1 niecałą szklankę suchych nasion (ok. 4/5 szklanki)

  • upieczony burak - 1 średni (ok. 100 g przed upieczeniem)

  • pasta sezamowa (tahini slepowe lub przygotowane własnoręcznie, czyli zblendowany na masło sezam) - 2 płaskie łyżeczki

  • oliwa - 1 łyżka

  • czosnek - 1 ząbek

  • sól - 1/5 łyżeczki

  • przyprawy - czerwona papryka, curry, tymianek, cząber 

 

Hummus z pieczonym burakiem i sezamem

- sposób przygotowania:

 

  • Ciecierzycę odsącz z zalewy (lub z wody po ugotowaniu), wsyp do naczynia z wysokimi ściankami.

  • Do ciecierzycy dodaj upieczonego, obranego ze skórki buraka, przetarty czosnek, masło sezamowe, odrobinę soli.

  • Zblenduj wszystko na pastę o jednolitej konsystencji. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody, jeśli zbyt rzadka - więcej ciecierzycy (konsystencja zależy od tego, jak soczysty będzie burak).

  • Przełóż do miseczki, skrop oliwą, posyp ciecierzycą przygotowaną według poniższych wskazówek:

    • Pozostałą ciecierzycę przesyp na patelnię, posyp przyprawami (papryka czerwona, cząber, tymianek, curry, odrobina soli), skrop oliwą i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 10 minut - aż będzie lekko chrupiąca. Wykorzystaj jako dekorację do pasty, jako posypkę do kanapek.

 

 

Hummus z pieczonym burakiem i sezamem - pasta z ciecierzycy i buraka

 

Najnowsze

w tej kategorii

 

20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -
09 listopada 2021
Hummus z dodatkiem buraka to bardzo ciekawe połączenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo! Warto wypróbować, tym bardziej, że sposób przygotowania

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone