Seria 'dietetyczny ulubieniec' to zbiór przepisów, które szczególnie przypadły do gustu moim Pacjentom i Podopiecznym w trakcie odchudzania i zmiany nawyków.
Bo odchudzanie może być pyszne!
Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam bardzo prosty sposób na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy.
W wersji uproszczonej można wykorzystać już ugotowaną ciecierzycę - z puszki lub słoika.
Wygodnym sposobem jest też ugotowanie w domu większej ilości ciecierzycy raz w miesiącu. Taką ciecierzycę można podzielić na porcje, zamrozić i wyciągać w razie potrzeby z uśmiechem satysfakcji na ustach :) Taką sztuczkę można też oczywiście zastosować do innych nasion roślin strączkowych.
W przepisach z tej serii proporcje składników podaję orientacyjnie i w miarach domowych - ilości kalorii nie podaję dlatego, że nie ma jednej odpowiedniej ilości kalorii w posiłkach czy w ciągu dnia, które sprawdzą się podczas odchudzania u wszystkich.
Nie są to też przepisy na odchudzające posiłki (bo odchudzające posiłki to mit, i ja uważam, że to dobra wiadomość!). Chcę za to pokazać, że podczas odchudzania nie trzeba się katować - można jeść smacznie, jeśli ustalimy odpowiedni plan działania i trzymamy się ujemnego bilansu kalorycznego (jemy mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie, jednak nie planujemy głodówek, a ustalamy takie porcje produktów w posiłkach, żeby tempo redukcji masy ciała było też odpowiednie dla zdrowia :)
ciecierzyca - 1 i 1/3 szklanki ugotowanych nasion (lub odsączonej z zalewy ciecierzycy z jednej puszki/słoika)
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1-2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka (dla smaku, ale można zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek)
czosnek - 2 ząbki
suszone pomidory (wybieraj takie w oleju rzepakowym lub oliwie) - 3-4 sztuki (ok. 20-30 g)
przyprawy: sól - do smaku, papryka słodka czerwona - 1/5 łyżeczki, papryka słodka wędzona - 1/5 łyżeczki, garam masala/kminek/kmin rzymski - 1/5 łyżeczki, suszone zioła: cząber/tymianek/oregano - 1/4 łyżeczki (ilość przypraw jest oczywiście orientacyjna, polecam eksperymentować zarówno z porcjami jak i rodzajem przypraw)
Do naczynia blendera (lub słoika - będzie można zostawić w nim resztę pasty do przechowania) wrzuć ciecierzycę i przetarty czosnek, dodaj olej rzepakowy lub oliwę i kilka łyżek wody. Zblenduj całość do jednolitej konsystencji. Trwa to ok. 2-3 minuty.
Do pasty dodaj olej sezamowy (lub resztę oleju/oliwy), odsączone i posiekane suszone pomidory, przyprawy i krótko blenduj (powinny zostać wyczuwalne kawałki pomidorów).
Sprawdź, czy trzeba jeszcze doprawić do smaku :)
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody - zachęcam do wypróbowania w różnych wariantach.
- urozmaicenia i wskazówki:
dla wygody - warto przygotować hummus w większej ilości, podzielić na porcje i zostawić do innych posiłków/przekąsek
przechowywanie - w zamkniętym słoiku, w lodówce, do 3-4 dni
w zamian za olej sezamowy możesz dodać pastę tahini - to pasta ze zmielonego sezamu
hummus + chrupiące słupki z warzyw (sprawdzą się warzywa takie jak marchewka, kalarepka, ogórki, papryka)
Warzywa obierz i pokrój na słupki, maczaj w hummusie - super jako przekąska między posiłkami lub przekąska imprezowa.
hummus jako pasta do pieczywa
Hummusem posmaruj pieczywo - najlepiej smakuje z pieczywem razowym, pełnoziarnistym, ewentualnie z pieczywem typu graham. Tutaj też oczywiście warto pamiętać o dodatku świeżych warzyw - świetnym dopełnieniem są ogórki lub pomidory, idealnym - posiekana zielenina (natka pietruszki, kolendra lub sałata - roszponka lub rukola).
Placek tortilli bardzo powoli podgrzewaj na patelni, odwracając od czasu do czasu. Po ok. 10 minutach placek powinien być już chrupiący. Pokrój go na kształt krakersów.
Inna metoda to suszenie w piekarniku - włóż placek do piekarnika ustawionego na około 150 stopni. Czas takiego podpiekania to około 15 minut, jednak najlepiej kontrolować sytuację - wiadomo, czas może się różnić w zależności od piekarnika.
Hummus, krakersy z tortilli i marchewkowe słupki to smaczna i wygodna przekąska na wynos.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone