Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W tej sytuacji dobór produktów na pewno jest bardziej różnorodny w porównaniu do tego, co zwykle kojarzy się z dietą w trakcie chemioterapii.
I dlatego właśnie bardzo zależało mi na tym, żeby pokazać, jak może wyglądać indywidualnie dopasowana dieta, kiedy tolerancja produktów takich jak warzywa i owoce, orzechy, czy produkty zbożowe ze średnią zawartością błonnika jest dobra - a tak jest bardzo często w przypadku właśnie pacjentek z rakiem piersi. Nie ma jednej zalecanej diety w trakcie chemioterapii, nie ma jednej kalki, według której ‘odbijamy’ takie same zalecenia dla wszystkich.
Jadłospis w wersji do pobrania znajduje się na dole strony, a do artykułu zapraszam wszystkie Panie, które mają ochotę zapoznać się z moimi dodatkowymi komentarzami do jadłospisu i do posiłków - tych w większości do wersji pdf nie wklejałam :)
W razie wątpliwości co do tego, jak powinien wyglądać jadłospis w trakcie leczenia, czy aktualny sposób żywienia pomaga łagodzić objawy zamiast je prowokować, czy pokrywa potrzeby organizmu trakcie leczenia i walki z chorobą, w sytuacji, kiedy masa ciała wzrasta, spada lub waha się - zapraszam również na konsultacje indywidualne.
SKONTAKTUJ SIĘ PRZEZ FORMULARZ
SPRAWDŹ OFERTĘ I KALENDARZ KONSULTACJI
Jadłospis przygotowałam w oparciu o zasady diety lekkostrawnej ze średnią zawartością błonnika. Posiłki mają niski indeks glikemiczny, są bogate w białko i zbilansowane. Dobór produktów jest odpowiedni dla pacjentek z rakiem piersi w trakcie chemioterapii w sytuacji, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (takie jak zaparcia, biegunki, objawy nietolerancji pokarmowych - bardzo ważne, żeby dobór produktów odpowiednio zmodyfikować, gdyby te dolegliwości wystąpiły, dla przykładu tak wyglądać może jadłospis w trakcie chemioterapii przy tendencji do biegunek: Przykładowy jadłospis - dieta łatwostrawna podczas chemioterapii).
Co istotne - jadłospis jest aż przykładem i tylko przykładem - nie zastępuje indywidualnej porady dietetycznej / lekarskiej. Nie ma jednej diety, która leczy raka - zalecenia żywieniowe powinny być dobierane indywidualnie, dopasowane do aktualnych potrzeb oraz indywidualnej tolerancji produktów spożywczych, występujących dolegliwości, etapu leczenia. Dobierając produkty można również wziąć pod uwagę preferencje - zarówno te smakowe, jak i organizacyjne czy dotyczące asortymentu produktów.
Również porcje produktów mogą wymagać zmian w zależności od Pacjentki, ponieważ dieta powinna być dopasowana także pod kątem energetycznym. W trakcie leczenia celem jest stabilizacja masy ciała. Istotne jest unikanie zarówno spadku, jak i wzrostu masy ciała, a nawet wahań masy ciała. Wahania masy ciała, czyli na przykład spadki bezpośrednio po chemioterapii a następnie odzyskiwanie kilogramów (i tak na zmianę) - wpływa to negatywnie na stan odżywienia, ponieważ przy każdym takim spadku następuje utrata masy mięśniowej i rezerw białkowych organizmu, a przy każdym wzroście zwiększa się zawartość tkanki tłuszczowej. Takie zmiany są bardzo niekorzystne, ponieważ zwiększa się ilość hormonalnie czynnej tkanki tłuszczowej, która zmniejsza skuteczność leczenia Pacjentek z rakiem piersi. Jednocześnie pogarsza się stan odżywienia, niezależnie od tego, czy współwystępuje nadwaga a nawet otyłość. O tym, jaką rolę w procesie leczenia ma zbilansowana dieta i stan odżywienia pisałam tutaj - dotyczy to również Pacjentek z rakiem piersi.
Poniższy jadłospis zakłada 1900-2000 kcal, 105-115 g białka, 80-85 g tłuszczów, 190-200 g węglowodanów (nie będą to założenia odpowiednie dla wszystkich - zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze najlepiej jest ustalić indywidualnie, różnice są zależne między innymi od aktualnej masy ciała i zmian w masie ciała w ostatnim czasie, poziomu aktywności fizycznej, wieku, jak również etapu leczenia). Jadłospis nie zawiera zaleceń i komentarzy odnośnie suplementacji, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i innych dodatków do posiłków spoza podstawowych produktów (jest to kwestia indywidualna).
W tym przykładzie wybrałam podział na 5 posiłków (3 posiłki i 2 przekąski) - to również nie jest wyznacznik, w zależności od osoby można ustalić podział na 4 czy nawet 6 posiłków. Również wybrane przeze mnie produkty nie są tymi jedynymi właściwymi, modyfikacje są nie tylko możliwe a wręcz wskazane w sytuacji wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, dobór produktów można też dopasować preferencji smakowych i organizacyjnych. Nie jest powiedziane, że w każdym planie musi znajdować się awokado, pieczywo, łosoś, nabiał. Istotne jest natomiast, żeby z produktów, które w diecie uwzględniamy, komponować pełnowartościowe posiłki, ponieważ zbilansowana odpowiednio dieta poprawia wyniki leczenia.
Wartość energetyczna i makroskładniki to około: 420 kcal / 22 g B / 17 g T / 45 g W
SKŁADNIKI:
chleb graham - 60 g (2 kromki)
ciecierzyca gotowana - 50-60 g (3 łyżki)
jajka - 100 g (2 sztuki)
oliwa - 5g (1 łyżeczka)
sałata rzymska / szpinak / rukola - 30-50 g
papryka czerwona - 30-40 g
inne dodatki, takie jak natka pietruszki / kolendra do posypania, przyprawy: odrobina soli, zioła świeże i suszone, papryka czerwona, garam masala / kmin rzymski (dobór w zależności od preferencji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pasta z ciecierzycy: ugotowaną ciecierzycę zblenduj z dodatkiem wody (około 2-3 łyżki wody na 50-60 g ciecierzycy, ilość wody można też dopasować do preferencji), pastę dopraw do smaku - wygodnie przygotować wielokrotność i podzielić na porcje (np. 200-240 g ugotowanej ciecierzycy i mamy podział na 4 porcje).
Jajka: na patelnię wlej kilka łyżek wody (można też posmarować odrobiną oliwy), doprowadź do wrzenia i wbij jajka, duś do ścięcia jajek pod przykryciem.
Pieczywo posmaruj pastą z ciecierzycy, wyłóż jajka. Zjedz z dodatkiem warzyw skropionych oliwą.
Wartość energetyczna i makroskładniki to około: 330 kcal / 23 g B / 14 g T / 30 g W
SKŁADNIKI:
płatki owsiane, górskie / zwykłe - 20 g (2 łyżki)
orzechy włoskie - 20 g (2/3 garści)
truskawki (świeże lub mrożone) - 100 g (2/3 szklanki)
jogurt naturalny typu skyr - 150 g (1 opakowanie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki przesyp do rondelka, zalej wodą (ok. ¼-⅓ szklanki), gotuj przez kilka minut (aż płatki będą miękkie i wchłoną płyn) odstaw na chwilę do przestudzenia.
Płatki wymieszaj z jogurtem, dodaj rozdrobnione orzechy oraz truskawki.
Wartość energetyczna i makroskładniki to około: 450-490 kcal / 23-27 g B / 22-25 g T / 43 g W
SKŁADNIKI:
łosoś, świeży (lub mrożony) - 80-100 g
kasza jęczmienna, perłowa - 40 g (3-4 łyżki) / porcja kaszy suchej, po ugotowaniu porcja będzie ok. 3 razy większa
oliwa z oliwek - 10 g (1 łyżka)
brokuły - 100-150 g (objętość ok. garści)
marchew - 40-50 g (1 mała sztuka)
pietruszka, korzeń - 20-30 g (ok. ⅓ sztuki)
pietruszka, liście - 10-15 g (⅓ pęczka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę oczyść, natrzyj przyprawami (odrobina soli, wybrane zioła świeże i/lub suszone, np. tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn lub inne ulubione) oraz oliwą (połowa porcji). Owiń pergaminem / papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 20-25 minut.
Kaszę i brokuły ugotuj do miękkości (lub na al dente - przy dobrej tolerancji).
Marchew i pietruszkę zetrzyj na wiórki, świeżą natkę pietruszki i ugotowane brokuły posiekaj drobno. Tak przygotowane warzywa wymieszaj z kaszą i oliwą (połowa porcji).
Wartość energetyczna i makroskładniki to około: 350 kcal / 21 g B / 14 g T / 39 g W
SKŁADNIKI:
jogurt naturalny typy skyr - 75 g (½ opakowania)
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 200 g (½ opakowania)
olej lniany - 5 g (1 łyżeczka)
siemię lniane - 10 g (2 łyżeczki)
banan - 50 g (⅓ sztuki)
borówka amerykańska, surowa - 50 g (garść)
pietruszka, liście - 10 g (⅓ pęczka)
szpinak - 20 g (garść)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki zblenduj na koktajl, olej lniany dodaj na końcu (i bezpośrednio przed spożyciem), wymieszaj.
Wartość energetyczna i makroskładniki to około: 390 kcal / 20 g B / 18 g T / 40 g W
SKŁADNIKI:
ser mozzarella, light - 80 g
awokado - 30 g (ok. ¼ sztuki)
oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
chleb graham - 60 g (2 kromki)
pomidorki koktajlowe - 100-120 g (5-6 sztuk)
sałata rzymska / szpinak / rukola - 30-50 g (1-2 garści)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W razie wątpliwości co do tego, jak powinien wyglądać jadłospis w trakcie leczenia, czy aktualny sposób żywienia pomaga łagodzić objawy zamiast je prowokować, czy pokrywa potrzeby organizmu trakcie leczenia i walki z chorobą, w sytuacji, kiedy masa ciała wzrasta, spada lub waha się - zapraszam również na konsultacje indywidualne.
SKONTAKTUJ SIĘ PRZEZ FORMULARZ
SPRAWDŹ OFERTĘ I KALENDARZ KONSULTACJI
Najnowsze
w tej kategorii:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone