Ciasteczka w zdrowszej wersji polecają się na przekąskę. Bardzo chrupiące, a dzięki sporej ilości imbiru i cynamonu lekko ostre w smaku.
1 ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
½ szklanki cukru trzcinowego (lub inny brązowy)
¾ szklanki mieszanki posiekanych orzechów i suszonych moreli (mogą być też rodzynki)
1 jajko
50 g masła
50 g oleju rzepakowego (5-6 łyżek)
PRZYPRAWY: szczypta soli, 2-3 łyżeczki suszonego imbiru, 1-2 łyżeczki cynamonu
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Do miski wsyp mąkę, cukier, imbir i cynamon. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, masło i olej. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
Następnie dodaj posiekane orzechy i morele, wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Masa zacznie się kruszyć, ale nie powinno to przeszkodzić w formowaniu z niej ciasteczek.
Formuj niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je w dłoniach i układaj na blaszce.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
Na ostatnie 2-3 minuty możesz włączyć termoobieg - ciastka będą jeszcze bardziej chrupiące.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone