Prosty przepis na lekkie ciasto jogurtowe, zgodny z ogólnymi zasadami diety łatwostrawnej.
Zamiana zwykłego jogurtu na skyr zwiększy zawartość białka. Przepis więc będzie przydatny dla pacjentów z zaleceniem stosowania diety łatwostrawnej bogatobiałkowej:
przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko każdy posiłek powinien mieć w składzie produkty bogate w białko. Dzięki temu spożycie będzie rozłożone równomiernie w ciągu dnia. Takie działanie pomaga efektywnie wykorzystywać białko do celów budulcowych i regeneracyjnych.
Na wstępie zaznaczam, że dopiska 'bez dodatku tłuszczu' jest oczywiście zgodna z prawdą...
... jednak jednocześnie przestrzegam - lepiej uważać na takie tytuły, bo samo stwierdzenie 'bez dodatku tłuszczu' nie oznacza jednocześnie, że tłuszczu nie ma wcale.
Bo w tym wypadku tłuszcz jest - żółtka jaj (jajka to jeden ze składników ciasta) zawierają tego tłuszczu całkiem sporo, więc osoby z zaleceniem maksymalnego ograniczenia tłuszczu w diecie powinny dodatkowo skonsultować takie szczegóły jak jedzenie ciasta z żółtkami czy bez ze swoim dietetykiem.
Niby szczegół, jednak w przypadku, kiedy dieta ma łagodzić bolesne objawy ze strony układu pokarmowego takie szczegóły są właśnie istotne.
Na żółtka jaj powinny uważać między innymi osoby świeżo po usunięciu woreczka żółciowego - na pewno nie dałabym zielonego światła na wypieki z żółtkami jaj pacjentom zaraz po zabiegu, natomiast w kolejnych tygodniach można rozpocząć stopniowe rozszerzanie diety.
Żółtka jaj należy również wykluczyć w trakcie ostrego zapalenia trzustki i znacznie ograniczyć w przypadku przewlekłego zapalanie trzustki.
Kolejna kwestia warta uwagi - pacjenci krótko po zabiegach na przewodzie pokarmowym czy z uchyłkami jelita grubego lub z zaleceniem maksymalnego ograniczenia składników, które mogą podrażniać błonę śluzową jelit (w trakcie chemioterapii lub radioterapii okolic jamy brzusznej, z biegunkami, z zaostrzeniem chorób zapalanych jelit)
- wskazane będzie dodatkowo przetarcie zblendowanych truskawek przez sito - żeby usunąć pestki. Dotyczy to też innych owoców drobnopestkowych. Z pozostałych owoców usuwamy skórki (na przykład z owoców takich jak jabłka, brzoskwinie, morele).
mąka pszenna - szklanka z 'górką' (150 g)
(50 g lub połowę można zastąpić mąką pszenną lub orkiszową pełnoziarnistą - w zależności od indywidualnej tolerancji)
erytrytol - 4-5 łyżek (ok. 80 g)
(w zależności od indywidualnej tolerancji i sytuacji można zastąpić cukrem)
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
przyprawy (opcjonalnie): kurkuma - 1 płaska łyżeczka, cynamon - 1/2 płaskiej łyżeczki
(warto dodawać: przyprawy mają działanie przeciwzapalne, dodatkowo kurkuma wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych)
jogurt typu skyr - 1 opakowanie (150 g)
jaja - 3 małe sztuki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie foremka nieco szersza niż taka do pieczenia chleba: 14 x 28 cm - ciasto wychodzi dość niskie)
Piekarnik ustaw na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, jeśli dodajesz - kurkumę i cynamon.
Jajka utrzyj z erytrytolem na puszystą masę (ok. 4-5 minut miksowania).
Do masy jajecznej dodawaj partiami jogurt, a na końcu mąkę z dodatkami, delikatnie miksując do połączenia składników.
Masę wylej do formy, wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz około 30 minut (jeśli używasz węższej blaszki - ciasto będzie wyższe, czas potrzebny na upieczenie może się trochę wydłużyć).
Z przepisu możesz przygotować też muffiny - czas potrzebny na ich upieczenie może być trochę krótszy.
Mus owocowy:
Wybrane owoce zblenduj na mus, możesz dodać jeszcze kilka łyżek jogurtu.
U mnie: banan i truskawki.
Sposób podania:
Sprawdź również: Ebook 'Lekkostrawne Święta'
Potrawy Wigilijne i Świąteczne na diecie lekkostrawnej - porady i przepisy dla Pacjentów onkologicznych
(do 6. grudnia E-book dostępny w promocyjnej cenie)
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone