Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

12 lipca 2021
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii. Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji. Wpływ
07 lipca 2021
Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a
25 czerwca 2021
Prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Ryż gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, pod koniec dodajemy duszone warzywa. Mięso doprawiamy

Najnowsze

na stronie

 

Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a jednocześnie wygląda jak całkiem zwykły obiad :)

 

Sekretem jest sposób przygotowania - czyli rozdrabnianie i dłuższe gotowanie (szczególnie chodzi o szpinak, bo ziemniaki to wiadomo - do miękkości, z kolei zbyt długo gotowane jajko zrobi się twarde zamiast miękkie i delikatne).

Jeśli chodzi o sposób przygotowania jajek to ich nie smażymy, jest na nie inny sposób (poniżej zdjęcia i szczegóły).

 

Jeszcze dodatki - takie jak jogurt typu skyr, który znacznie zwiększy ilość białka w posiłku, nie zwiększając jakoś szczególnie objętości. Kolejny składnik - świeże masło lub olej rzepakowy, które z kolei będą źródłem tłuszczów a więc dodatkowej energii również w małej objętości. 

 

Jak to na diecie łatwostrawnej tłuszcze dodajemy na sam koniec - zaraz przed wyłożeniem na talerz (jeśli mieszamy z częścią dania) lub nawet na talerzu.

Tłuszcze traktujemy w ten specjalny sposób z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze - dodawane bez wcześniejszej obróbki termicznej są lżej strawne, po drugie - możemy łatwiej kontrolować ich ilość.

Kontrolowanie ilości tłuszczów jest szczególnie ważne dla osób, które muszą trzymać się złotego środka jeśli chodzi o porcje tłuszczów w posiłkach. Taka sytuacja zachodzi na przykład przy zaburzeniach w trawieniu tłuszczów w wyniku występujących chorób.

 

 

przepisy kulinarne dla chorych na raka, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa w trakcie chemioterapii i radioterapii, ziemniaki z jajkiem, jogurtem i szpinakiem

 

 

Delikatne puree, jajko duszone w szpinakowo-jogurtowym sosie

- prosty przepis na lekkostrawny obiad o wysokiej zawartości białka

 

 


 

Wartość energetyczna i makroskładniki [1 porcja]

 

  • 420 kcal, 31 g B, 14 g T, 42 g W, 5 g błonnika

 

W posiłkach o niewielkiej objętości często dość trudno jest upchnąć więcej kalorii i białka.

W tym wypadku jak na posiłek, który mieści się na talerzu śniadaniowym - zarówno energii jak i białka jest naprawdę sporo!

 

Jeśli chodzi o błonnik - połowa błonnika w tym posiłku pochodzi z ziemniaków, które zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie, a więc delikatny dla przewodu pokarmowego.

Reszta błonnika pochodzi ze szpinaku i jest to nieco bardziej drażniący rodzaj błonnika (błonnik nierozpuszczalny w wodzie) - dlatego szpinak dusimy aż będzie bardzo, bardzo miękki. W takiej postaci jest mniej drażniący dla błony śluzowej przewodu pokarmowego.

 


 

Składniki [1 porcja]

 

  • ziemniaki - 200 g (3 średnie ziemniaki, może być też więcej)

  • jogurt naturalny typu skyr - 150 g (2 łyżki do puree, 2 łyżki do szpinaku, 2 łyżki do dekoracji na talerzu)

  • jaja kurze całe - 1 sztuka

  • szpinak mrożony, rozdrobniony - 2 kostki (ok. 50 - 100 g)

  • masło / olej rzepakowy - 2 łyżeczki (10 g)

  • przyprawy: sól, czerwona papryka, gałka muszkatołowa, suszony cząber (lub inne zioła - tymianek, majeranek, oregano)

 


 

Sposób przygotowania

 

PUREE ZIEMNIACZANE Z JOGURTEM

 

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych ziemniaków odlej wodę, odstaw na chwilę do przestudzenia.

  • Dodaj jogurt, świeże masło (lub olej rzepakowy), przyprawy i ugnieć całość na puree.

 

LEKKOSTRAWNY SOS SZPINAKOWO - JOGURTOWY Z DUSZONYM JAJKIEM

 

  • W międzyczasie przygotuj szpinakowo-jogurtowy sos. Mrożony szpinak wyłóż na patelnię, dodaj kilka łyżek wody i duś pod przykryciem. Na diecie łatwostrawnej czas duszenia należy wydłużyć do momentu, aż szpinak będzie bardzo miękki (nawet ten rozdrobniony dusimy jeszcze 10-15 minut po rozmrożeniu).

  • Szpinak dopraw do smaku (odrobina soli, gałka muszkatołowa), dodaj jogurt, wymieszaj.

  • W sosie zrób zagłębienie i wbij w nie jajko. Duś pod przykryciem aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne (jednak uwaga - przy obniżonej odporności należy zaczekać, aż zetnie się również żółtko).

  • Na talerz wyłóż ziemniaczane puree, jajko w szpinakowo-jogurtowym sosie. Całość udekoruj pozostałym jogurtem.

  • Danie warto też posypać dodatkową szczyptą przypraw - na diecie łatwostrawnej unikamy tylko tych ostrych, reszta jest do dyspozycji!

 

 


 

I jak - kuchnia łatwostrawna nie jest chyba taka zła? :)

Takie dokładne rozpracowanie pojedynczych przepisów pozwala na samodzielne przygotowywanie kolejnych - dlatego przygotowałam jeszcze takie małe podsumowanie na zdjęciach.

 

Puree ziemniaczane - dodatek jogurtu zwiększy ilość białka i nada delikatnej konsystencji.

Warto też doprawiać dania do smaku - dieta łatwostrawna nie musi być jednocześnie dietą monotonną i bez smaku. Ograniczenie przypraw dotyczy tylko tych ostrych, które mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego.

 

przepisy kulinarne dla chorych na raka, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa w trakcie chemioterapii i radioterapii, ziemniaki z jajkiem, jogurtem i szpinakiem

 

Ilość energii można dodatkowo zwiększyć dzięki takim dodatkom do puree jak świeże masło lub olej rzepakowy albo oliwa z oliwek o delikatnym smaku.

 

Dobór ilości i rodzaju dodanego tłuszczu - to zależy od indywidulanej sytuacji. Między innymi od zapotrzebowania na energię, rodzaj tolerowanego tłuszczu i ogólna tolerancja na tłuszcze, stan przewodu pokarmowego i występujące objawy.

Przykładowo przy biegunkach wskazane będzie masło, przy tendencji do zaparć lepiej sprawdzi się dodatek oleju roślinnego (usprawnia przesuwania treści pokarmowej przez jelita). 

 

 

Jajka na diecie łatwostrawnej - jak je przygotować?

 

W zamian za jajka duszone na oleju warto wybrać jajka duszone w warzywach, w sosach. W tym wypadku jest to sos szpinakowo-jogurtowy. Jajka wbijamy do zrobionego łyżką zagłębienia i dusimy pod przykryciem aż się zetną.

 

Jeśli nie mamy czasu lub ochoty przygotowywać jajek w sosie lub w warzywach - można przygotować je też na wodzie. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, doprowadzamy do wrzenia i na ten wrzątek wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem, aż jajka się zetną.

 

 

przepisy kulinarne dla chorych na raka, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa w trakcie chemioterapii i radioterapii, ziemniaki z jajkiem, jogurtem i szpinakiem

 

 

Sos szpinakowy - czy można jeść szpinak na diecie łatwostrawnej?

 

Dieta łatwostrawna to nie tylko lista produktów wskazanych i przeciwskazanych, to przede wszystkim zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych.

Odpowiednie przygotowanie pozwala rozszerzyć nieco listę bezpiecznych produktów.

Tak też jest ze szpinakiem - cały i w liściach może być problematyczny, jednak taki rozdrobniony i duszony do miękkości powinien być już całkiem przyjazny dla osób, które mają wskazania do stosowania diety łatwostrawnej (chyba, że występują dodatkowe indywidualnie powody, dla których należy wykluczyć szpinak z diety, na przykład współwystępująca kamica nerkowa).

 

 przepisy kulinarne dla chorych na raka, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa w trakcie chemioterapii i radioterapii, ziemniaki z jajkiem, jogurtem i szpinakiem

 

 

 

Delikatne puree, jajko duszone w szpinakowo-jogurtowym sosie - prosty obiad na diecie łatwostrawnej

07 lipca 2021
przepisy kulinarne dla chorych na raka, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa w trakcie chemioterapii i radioterapii, ziemniaki z jajkiem, jogurtem i szpinakiem

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka