18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Choć dynia kojarzy się nam głównie z jesienią, tak naprawdę sezon na to warzywo zaczyna się już w sierpniu i trwa aż do marca. Dzięki temu przez wiele miesięcy możemy testować różne pomysły i przepisy z dynią, nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać ją jako składnik tych prostych i szybkich dań, które tak lubimy na co dzień.  

Tym razem będzie przepis na zupę krem z dyni - z kategorii tych "prostych i szybkich" dań właśnie. Prosta w wykonaniu, z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego, mięsa z kurczaka i pieczywa - dzięki temu zupa z przekąski staje się pełnowartościowym posiłkiem.

Warto też zadbać o rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, papryczka chili, czarny pieprz, gałka muszkatołowa czy kurkuma. U mnie prócz tego ląduje też zawsze sporo ziół (tymianek, oregano, cząber, estragon) i oczywiście papryka mielona - słodka czerwona, ostra i wędzona. W takim towarzystwie kostka rosołowa co najwyżej zepsułaby smak.

 


 

DYNIOWA ZUPA KREM Z KURCZAKIEM I NUTKĄ NATKI

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • mała lub średnia dynia / około 600 g

  • mięso z podudzia kurczaka bez skóry / ok. 300 g 

  • 3 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 1-2 cm plasterek imbiru (dla rozgrzania)

  • przyprawy

  • natka pietruszki

  • jako dodatek razowe pieczywo: 2-3 kromki na porcję

 

 


 

DYNIOWA ZUPA KREM Z KURCZAKIEM I NUTKĄ NATKI

- sposób przygotowania:

 

  • Umyj warzywa i mięso. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, następnie pokrój w średnią kostkę.

 

  • Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj. Mięso pokrój na dość duże kawałki (będziesz je wyławiać przed zblendowaniem).

 

  • Do garnka z grubym dnem wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, dynię i mięso, dodaj olej.

 

  • Duś pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Pamiętaj, żeby dodać przyprawy już teraz, zupa będzie miała lepszy smak. Szczypta soli sprawi, że warzywa szybciej puszczą wodę i nie będą się przypalać.

 

  • Po tym czasie dolej wody – na tyle, żeby przykryła wszystkie składniki. Gotuj kolejne 10-15 minut.

 

  • Teraz chwila zabawy – wyciągnij mięso, a pozostałe składniki zblenduj na krem. W razie potrzeby dopraw i dolej wody, ilość zależy od tego, czy wolisz mniej lub bardziej gęstą. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do zupy.

 

  • Podawaj z pieczywem razowym i porządną szczyptą lub dwiema natki pietruszki.

 


 

DYNIOWA ZUPA KREM Z KURCZAKIEM I NUTKĄ NATKI

- wskazówki:

 

  • Większość odmian dyni (w tym najbardziej popularne u nas - hokkaido i piżmowa) ma jadalną skórkę, którą bez trudu zblendujesz w zupie krem. Nie musisz więc takiej dyni obierać, pamiętaj tylko, żeby sparzyć ją wrzątkiem.

 

  • Mięso możesz też zostawić w zupie i zblendować z pozostałymi składnikami na krem.

 

  • Pestki dyni, po dokładnym umyciu i wysuszeniu (w piekarniku lub zostawione na kilka dni w ciepłym miejscu) doskonale nadają się na przekąskę.

 

  • Improwizuj i dowolnie modyfikuj przepis – możesz dodać więcej warzyw, na przykład marchewkę czy pietruszkę, lub doprawić na koniec sokiem z cytryny, posypać pestkami dyni lub słonecznika, zamienić mięso na fetę...

​​​​​​​

 

 

 


DYNIOWA ZUPA KREM Z KURCZAKIEM I NUTKĄ NATKI

- wartości odżywcze

 

1 porcja zupy + 3 kromki razowego pieczywa to około:

460 kcal / 25 g B / 12 g T / 66 g W

1 porcja zupy + 2 kromki razowego pieczywa to około:

385 kcal / 23 g B / 12 g T / 48 g W


 

Dyniowa zupa krem z kurczakiem i nutką natki

03 marca 2020
Dyniowa zupa krem z kurczakiem

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone