Choć dynia kojarzy się nam głównie z jesienią, tak naprawdę sezon na to warzywo zaczyna się już w sierpniu i trwa aż do marca. Dzięki temu przez wiele miesięcy możemy testować różne pomysły i przepisy z dynią, nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać ją jako składnik tych prostych i szybkich dań, które tak lubimy na co dzień.
Tym razem będzie przepis na zupę krem z dyni - z kategorii tych "prostych i szybkich" dań właśnie. Prosta w wykonaniu, z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego, mięsa z kurczaka i pieczywa - dzięki temu zupa z przekąski staje się pełnowartościowym posiłkiem.
Warto też zadbać o rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, papryczka chili, czarny pieprz, gałka muszkatołowa czy kurkuma. U mnie prócz tego ląduje też zawsze sporo ziół (tymianek, oregano, cząber, estragon) i oczywiście papryka mielona - słodka czerwona, ostra i wędzona. W takim towarzystwie kostka rosołowa co najwyżej zepsułaby smak.
mała lub średnia dynia / około 600 g
mięso z podudzia kurczaka bez skóry / ok. 300 g
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1-2 cm plasterek imbiru (dla rozgrzania)
przyprawy
natka pietruszki
jako dodatek razowe pieczywo: 2-3 kromki na porcję
Umyj warzywa i mięso. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, następnie pokrój w średnią kostkę.
Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj. Mięso pokrój na dość duże kawałki (będziesz je wyławiać przed zblendowaniem).
Do garnka z grubym dnem wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, dynię i mięso, dodaj olej.
Duś pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Pamiętaj, żeby dodać przyprawy już teraz, zupa będzie miała lepszy smak. Szczypta soli sprawi, że warzywa szybciej puszczą wodę i nie będą się przypalać.
Po tym czasie dolej wody – na tyle, żeby przykryła wszystkie składniki. Gotuj kolejne 10-15 minut.
Teraz chwila zabawy – wyciągnij mięso, a pozostałe składniki zblenduj na krem. W razie potrzeby dopraw i dolej wody, ilość zależy od tego, czy wolisz mniej lub bardziej gęstą. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
Podawaj z pieczywem razowym i porządną szczyptą lub dwiema natki pietruszki.
Większość odmian dyni (w tym najbardziej popularne u nas - hokkaido i piżmowa) ma jadalną skórkę, którą bez trudu zblendujesz w zupie krem. Nie musisz więc takiej dyni obierać, pamiętaj tylko, żeby sparzyć ją wrzątkiem.
Mięso możesz też zostawić w zupie i zblendować z pozostałymi składnikami na krem.
Pestki dyni, po dokładnym umyciu i wysuszeniu (w piekarniku lub zostawione na kilka dni w ciepłym miejscu) doskonale nadają się na przekąskę.
Improwizuj i dowolnie modyfikuj przepis – możesz dodać więcej warzyw, na przykład marchewkę czy pietruszkę, lub doprawić na koniec sokiem z cytryny, posypać pestkami dyni lub słonecznika, zamienić mięso na fetę...
1 porcja zupy + 3 kromki razowego pieczywa to około:
460 kcal / 25 g B / 12 g T / 66 g W
1 porcja zupy + 2 kromki razowego pieczywa to około:
385 kcal / 23 g B / 12 g T / 48 g W
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone