Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

12 lipca 2021
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii. Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji. Wpływ
07 lipca 2021
Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a
25 czerwca 2021
Prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Ryż gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, pod koniec dodajemy duszone warzywa. Mięso doprawiamy

Najnowsze

w tej kategorii

 

Sos bolognese w ‘dietetycznej’ odsłonie

 

Specjalnie dla tych z moich Pacjentów, których celem jest między innymi redukcja masy ciała stworzyłam już wiele lżejszych wersji dań znanych i lubianych.

Tak też zrobiłam w przypadku spaghetti - w końcu wszyscy (lub prawie wszyscy!) spaghetti uwielbiamy, po co więc unikać tego pysznego dania, skoro można je w prosty sposób zmodyfikować i dopasować do potrzeb.

A co za tym idzie, jeść spokojnie w trakcie odchudzania - nie jako weekendowy cheat meal ale jako zdrowy posiłek jedzony wtedy, kiedy ma się na niego ochotę. O!

 

 

Jak zwiększyć objętość posiłku, nie zwiększając jednocześnie jego kaloryczności - czyli jak zjeść więcej i jednocześnie mniej

 

Z pomocą przyjdą nam warzywa - większość z nich dostarcza tak znikomej ilości energii, że nawet w trakcie odchudzania można zwiększać dowolnie ich ilość, a kaloryczność posiłku prawie się nie zmienia.

 

Żeby jednak uniknąć konieczności zapychania się nieszczęsną i wręcz mityczną już sałatą przy każdym posiłku - warto poszukać nieco smaczniejszych sposobów.

 

Jednym z nich jest dodatek warzyw do dań znanych i lubianych, w tym wypadku na celowniku mamy sos bolognese.

Moje modyfikacje to wybór mięsa o niższej zawartości tłuszczu, dodatek cukinii, kontrolowana ilość oliwy i sera.

 

Z przepisu śmiało mogą skorzystać osoby, które poszukują posiłków w mniej kalorycznej odsłonie oraz wszyscy, którzy chcą dbać zarówno o sylwetkę jak i o zdrowie.

 

Oprócz zmniejszonej ilości kalorii i tłuszczów zwierzęcych w posiłku mamy też bogactwo likopenu - to zasługa koncentratu pomidorowego i pomidorów.

Likopen to organiczny związek chemiczny z rodziny karotenoidów. Jest przeciwutleniaczem, zwalcza więc wolne rodniki. Likopen to cenny składnik diety w profilaktyce między innymi chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób nowotworowych.

Silne właściwości przeciwutleniające mają też suszone zioła, między innymi suszona bazylia, dlatego warto hojnie doprawić nią sos.

 

Dodatek warzyw do sosu i makaron w pełnoziarnistej wersji, ugotowany al dente to też odpowiednia propozycja dla insulinoopornych czy pacjentów z cukrzycą typu II.

 

Dodatek warzyw zmniejsza indeks glikemiczny posiłku, zwiększa natomiast ilość błonnika, co zapewnia sytość na dłużej. Zabieg ten jest więc bardzo wskazany w trakcie odchudzania.

Błonnik to też jeden z elementów posiłku, który pomaga zapobiegać huśtawkom poziomu cukru we krwi - dlatego dodatek źródeł błonnika do posiłków poleca się insulinoopornym czy pacjentom z cukrzycą typu II.

 

Część teoretyczną mamy za sobą, teraz pora na przepis!

 

przepis_dietetyczne spaghetti z cukinią_fit spaghetti _niskokaloryczne bolognese

 

Fit spaghetti bolognese z cukinią - składniki na 4-6 porcji sosu:

 

  • mięso z indyka, mielone - 500 g

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka / 10 g

  • cukinia - 1 średnia / ok. 300 g (może być więcej)

  • cebula - 1 duża / ok. 200 g

  • koncentrat pomidorowy - 4-5 łyżek / ok. 100 g

  • pomidory - 1 puszka lub 5-6 dużych pomidorów (może być więcej)

  • czosnek - 2-3 ząbki (opcjonalnie)

  • przyprawy: sól, papryka czerwona, suszona bazylia, 2 łyżki octu balsamicznego

  • do posypania: świeża bazylia (można wymienić np. na roszponkę, rukolę lub inną sałatę porwaną na mniejsze części), parmezan (lub inny ser) - 1 łyżka tartego sera na porcję

 

Fit spaghetti bolognese z cukinią - prosty przepis:

 

  • Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę, następnie podduś na łyżce oliwy z dodatkiem kilku łyżek wody, szczypty soli i suszonej bazylii. Ważne - podczas duszenia nie dodawaj już więcej oliwy, w zamian dodawaj niewielkie ilości wody. W przeciwnym razie znacznie zwiększysz zawartość kalorii w posiłku. Zdrowe tłuszcze są potrzebne w diecie, jednak dodajemy je w umiarkowanych ilościach :)

 

  • Kiedy cebula będzie już dość miękka (u mnie po około 5-7 minutach), dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, czerwoną paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i znowu duś do miękkości, podlewając wodą i od czasu do czasu mieszając (u mnie około 10 minut).

 

  • Do warzyw dodaj rozdrobnione w dłoniach i doprawione mięso, mieszaj dokładnie przed kilka minut, gotując sos. 

 

  • Dodaj pomidory w puszce, gotuj jeszcze 2-3 minuty (lub dłużej, jeśli sos jest zbyt płynny).

 

  • Do sosu dodaj ocet balsamiczny (1-2 łyżki) i - jeśli to potrzebne - więcej przypraw.

 

  • Sos podawaj z ugotowanym el dente makaronem, całość posyp na talerzu świeżą zieleniną i tartym serem.

 


 

Fit spaghetti bolognese - 1 porcja sosu to niecałe 200 kcal

 

  • Sos przygotowany z powyższych składników to

ok. 1160 kcal / 116 g B / 52 g T / 68 g W / 16 g błonnika.

 

  • Przy podziale na 6 porcji jedna porcja sosu dostarczy

ok. 190 kcal / 19 g B / 8.6 g T / 11 g W / 2.6 g błonnika.

 

  • Porcja widoczna na zdjęciu: sos z makaronem (60 g suchego makaronu z mąki pszennej pełnoziarnistej) i dodatkiem parmezanu (1 łyżka tartego sera, czyli ok. 8 g) to

ok. 430 kcal, 31 g B / 11.7 g T / 52 g W / ok. 9 g błonnika.

 

przepis_dietetyczne spaghetti z cukinią_fit spaghetti _niskokaloryczne bolognese

 

 

Fit spaghetti z cukinią - prosty przepis na niskokaloryczny sos bolognese

28 kwietnia 2021
przepis_dietetyczne spaghetti z cukinią_fit spaghetti _niskokaloryczne bolognese

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka