DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Dyniowy gulasz z mięsem z indyka_przepisy na jesień_dietetyk online
07 października 2020

Gulasz dyniowy z mięsem z indyka

Delikatnie rozgrzewający gulasz w kolorach jesieni - w sam raz na pierwsze chłodne dni.

Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, warto jednak pamiętać o przyprawach, szczególnie o rozmarynie, czerwonej papryce i curry, a dla tego 'gulaszowego' posmaku nie powinno też zabraknąć kilku listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego - to właśnie przyprawy, zaraz obok dyni hokkaido to sekret pysznego smaku w tym przepisie.

Gulasz świetnie nadaje się na samodzielną potrawę, można też potraktować go jako dodatek na przykład do gruboziarnistej kaszy lub placków ziemniaczanych. 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- składniki na 4-6 porcji:

  • dynia hokkaido – ½ średniej dyni, ok. 500 g
  • mięso z udźca indyka lub kurczaka bez skóry – ok. 500 g
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • cebula – 3 średnie / ok. 300 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • marchew – 3 średnie / ok. 300 g

 

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, kurkuma, imbir suszony, papryka czerwona: słodka, wędzona i ostra, rozmaryn!, tymianek, oregano, ziele angielskie, liście laurowe
  • do posypania: świeża kolendra i/lub natka pietruszki

 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- sposób przygotowania:

 

  • Obierz dynię i na razie odstaw ją na bok (warto najpierw pokroić w paski, łatwiej się obiera).

 

  • Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na patelnię z dodatkiem oleju, przypraw (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) i kilku łyżek wody. Wymieszaj dokładnie i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (około 5 minut).

 

  • W międzyczasie obierz marchewkę, pokrój w talarki lub półtalarki i dodaj do cebuli, wymieszaj. W razie potrzeby podlej warzywa niewielką ilością wody, duś pod przykryciem na małym ogniu (około 10 minut).

 

  • Mięso i obraną dynię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię – w momencie, kiedy woda odparuje. Podsmażaj przez chwilę, często mieszając (około 3 minuty).

 

  • Kiedy mięso się zetnie i zacznie puszczać wodę, dolej jeszcze szklankę wody, liście laurowe (2-4 sztuki), ziele angielskie (4-8 ziarenek) wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, następnie duś pod przykryciem do miękkości dyni (około 15 minut).

 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- urozmaicenia i wskazówki:

 

  • Według uznania - dodaj do gulaszu więcej wody, sprawdź, czy trzeba jeszcze doprawić.

 

  • Wszystkie warzywa i mięso możesz też przygotować „na spokojnie” - umyć wszystko, obrać i pokroić, a dopiero później zacząć duszenie i kolejno dodawać do gulaszu. Możesz też przygotowywać składniki po kolei, dorzucając je na patelnię – zaoszczędzisz na czasie.

 

  • Gulasz jedz bez dodatków lub podziel na mniejsze porcje i podawaj do:
    • placków ziemniaczanych,
    • kasz, takich jak na przykład gryczana, orkiszowa, pęczak,
    • pieczywa,
    • ziemniaków,
    • jako nadzienie do tortilli.

 

 

 

Najnowsze

w tej kategorii

 

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobór produktów na
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone