18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Delikatnie rozgrzewający gulasz w kolorach jesieni - w sam raz na pierwsze chłodne dni.

Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, warto jednak pamiętać o przyprawach, szczególnie o rozmarynie, czerwonej papryce i curry, a dla tego 'gulaszowego' posmaku nie powinno też zabraknąć kilku listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego - to właśnie przyprawy, zaraz obok dyni hokkaido to sekret pysznego smaku w tym przepisie.

Gulasz świetnie nadaje się na samodzielną potrawę, można też potraktować go jako dodatek na przykład do gruboziarnistej kaszy lub placków ziemniaczanych. 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- składniki na 4-6 porcji:

  • dynia hokkaido – ½ średniej dyni, ok. 500 g
  • mięso z udźca indyka lub kurczaka bez skóry – ok. 500 g
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • cebula – 3 średnie / ok. 300 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • marchew – 3 średnie / ok. 300 g

 

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, kurkuma, imbir suszony, papryka czerwona: słodka, wędzona i ostra, rozmaryn!, tymianek, oregano, ziele angielskie, liście laurowe
  • do posypania: świeża kolendra i/lub natka pietruszki

 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- sposób przygotowania:

 

  • Obierz dynię i na razie odstaw ją na bok (warto najpierw pokroić w paski, łatwiej się obiera).

 

  • Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na patelnię z dodatkiem oleju, przypraw (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) i kilku łyżek wody. Wymieszaj dokładnie i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (około 5 minut).

 

  • W międzyczasie obierz marchewkę, pokrój w talarki lub półtalarki i dodaj do cebuli, wymieszaj. W razie potrzeby podlej warzywa niewielką ilością wody, duś pod przykryciem na małym ogniu (około 10 minut).

 

  • Mięso i obraną dynię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię – w momencie, kiedy woda odparuje. Podsmażaj przez chwilę, często mieszając (około 3 minuty).

 

  • Kiedy mięso się zetnie i zacznie puszczać wodę, dolej jeszcze szklankę wody, liście laurowe (2-4 sztuki), ziele angielskie (4-8 ziarenek) wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, następnie duś pod przykryciem do miękkości dyni (około 15 minut).

 

 


 

GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA

- urozmaicenia i wskazówki:

 

  • Według uznania - dodaj do gulaszu więcej wody, sprawdź, czy trzeba jeszcze doprawić.

 

  • Wszystkie warzywa i mięso możesz też przygotować „na spokojnie” - umyć wszystko, obrać i pokroić, a dopiero później zacząć duszenie i kolejno dodawać do gulaszu. Możesz też przygotowywać składniki po kolei, dorzucając je na patelnię – zaoszczędzisz na czasie.

 

  • Gulasz jedz bez dodatków lub podziel na mniejsze porcje i podawaj do:
    • placków ziemniaczanych,
    • kasz, takich jak na przykład gryczana, orkiszowa, pęczak,
    • pieczywa,
    • ziemniaków,
    • jako nadzienie do tortilli.

 

 

 

Gulasz dyniowy z mięsem z indyka

07 października 2020
Dyniowy gulasz z mięsem z indyka_przepisy na jesień_dietetyk online

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone