Delikatnie rozgrzewający gulasz w kolorach jesieni - w sam raz na pierwsze chłodne dni.
Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, warto jednak pamiętać o przyprawach, szczególnie o rozmarynie, czerwonej papryce i curry, a dla tego 'gulaszowego' posmaku nie powinno też zabraknąć kilku listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego - to właśnie przyprawy, zaraz obok dyni hokkaido to sekret pysznego smaku w tym przepisie.
Gulasz świetnie nadaje się na samodzielną potrawę, można też potraktować go jako dodatek na przykład do gruboziarnistej kaszy lub placków ziemniaczanych.
GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA
- składniki na 4-6 porcji:
- dynia hokkaido – ½ średniej dyni, ok. 500 g
- mięso z udźca indyka lub kurczaka bez skóry – ok. 500 g
- olej rzepakowy / oliwa z oliwek – 3 łyżki
- cebula – 3 średnie / ok. 300 g
- czosnek – 2-3 ząbki
- marchew – 3 średnie / ok. 300 g
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, kurkuma, imbir suszony, papryka czerwona: słodka, wędzona i ostra, rozmaryn!, tymianek, oregano, ziele angielskie, liście laurowe
- do posypania: świeża kolendra i/lub natka pietruszki
GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA
- sposób przygotowania:
- Obierz dynię i na razie odstaw ją na bok (warto najpierw pokroić w paski, łatwiej się obiera).
- Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na patelnię z dodatkiem oleju, przypraw (oprócz liści laurowych i ziela angielskiego) i kilku łyżek wody. Wymieszaj dokładnie i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (około 5 minut).
- W międzyczasie obierz marchewkę, pokrój w talarki lub półtalarki i dodaj do cebuli, wymieszaj. W razie potrzeby podlej warzywa niewielką ilością wody, duś pod przykryciem na małym ogniu (około 10 minut).
- Mięso i obraną dynię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię – w momencie, kiedy woda odparuje. Podsmażaj przez chwilę, często mieszając (około 3 minuty).
- Kiedy mięso się zetnie i zacznie puszczać wodę, dolej jeszcze szklankę wody, liście laurowe (2-4 sztuki), ziele angielskie (4-8 ziarenek) wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, następnie duś pod przykryciem do miękkości dyni (około 15 minut).
GULASZ DYNIOWY Z MIĘSEM Z INDYKA
- urozmaicenia i wskazówki:
- Według uznania - dodaj do gulaszu więcej wody, sprawdź, czy trzeba jeszcze doprawić.
- Wszystkie warzywa i mięso możesz też przygotować „na spokojnie” - umyć wszystko, obrać i pokroić, a dopiero później zacząć duszenie i kolejno dodawać do gulaszu. Możesz też przygotowywać składniki po kolei, dorzucając je na patelnię – zaoszczędzisz na czasie.
- Gulasz jedz bez dodatków lub podziel na mniejsze porcje i podawaj do:
- placków ziemniaczanych,
- kasz, takich jak na przykład gryczana, orkiszowa, pęczak,
- pieczywa,
- ziemniaków,
- jako nadzienie do tortilli.