DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Prosty, zdrowy majonez. Błyskawiczny. Bez dodatków.
25 marca 2020

Jak zrobić majonez w 3 minuty?

Domowy majonez - brzmi może i strasznie ale tak naprawdę możesz się przekonać w 3 minuty, że twoje obawy były niesłuszne!

Majonez to nic innego jak sos z oleju i jajek. Te składniki zazwyczaj masz po ręką, prawda? Do tego ulubione przyprawy, zwykły blender i słoik. I można robić.

 


 

DOMOWY MAJONEZ W 3 MINUTY

- składniki na około 300 ml majonezu

 

  • 1 średnie jajko (całe)

  • olej rzepakowy - około 1 szklanka (u mnie ok. 3/4 szklanki na gęsty majonez)

  • dodatki (opcjonalne): ulubione przyprawy, 1-2 łyżeczki musztardy, octu winnego albo soku z cytryny

 

Przyprawy - u mnie jest to zazwyczaj czosnek, pieprz, papryka czerwona, ostra i wędzona, tymianek, sól, czasami kurkuma i inne zioła - zależy, co akurat mam pod ręką. 

 


 

DOMOWY MAJONEZ W 3 MINUTY

- jak zrobić?

 

  • Jajko dokładnie umyj, osusz i wbij do słoika - tego samego,w którym będziesz przechowywać majonez.

 

  • Dodaj pozostałe składniki (przyprawy, musztardę, sok z cytryny) wlej olej.

 

  • Stopę blendera dociśnij do dna, blenduj na najwyższych obrotach przez kilkanaście sekund. Kiedy masa zgęstnieje od dołu, zacznij powoli unosić blender do góry, ciągle miksując.

 

  • Blenduj do momentu, aż powstanie gęsty krem. Blendowanie nie powinno zająć więcej niż 2 minuty.

 

Majonez gotowy!

 

W zakręconym słoiku, w lodówce, możesz przechowywać go nawet przez tydzień. 

 

 

 

 

 

Zajrzyj też tutaj

16 stycznia 2024
Zwiększenie ilości białka w diecie to jedno
05 maja 2021
Na czym polega dieta łatwostrawna, po co

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone