Domowy majonez - brzmi może i strasznie ale tak naprawdę możesz się przekonać w 3 minuty, że twoje obawy były niesłuszne!
Majonez to nic innego jak sos z oleju i jajek. Te składniki zazwyczaj masz po ręką, prawda? Do tego ulubione przyprawy, zwykły blender i słoik. I można robić.
1 średnie jajko (całe)
olej rzepakowy - około 1 szklanka (u mnie ok. 3/4 szklanki na gęsty majonez)
dodatki (opcjonalne): ulubione przyprawy, 1-2 łyżeczki musztardy, octu winnego albo soku z cytryny
Przyprawy - u mnie jest to zazwyczaj czosnek, pieprz, papryka czerwona, ostra i wędzona, tymianek, sól, czasami kurkuma i inne zioła - zależy, co akurat mam pod ręką.
Jajko dokładnie umyj, osusz i wbij do słoika - tego samego,w którym będziesz przechowywać majonez.
Dodaj pozostałe składniki (przyprawy, musztardę, sok z cytryny) wlej olej.
Stopę blendera dociśnij do dna, blenduj na najwyższych obrotach przez kilkanaście sekund. Kiedy masa zgęstnieje od dołu, zacznij powoli unosić blender do góry, ciągle miksując.
Blenduj do momentu, aż powstanie gęsty krem. Blendowanie nie powinno zająć więcej niż 2 minuty.
Majonez gotowy!
W zakręconym słoiku, w lodówce, możesz przechowywać go nawet przez tydzień.
Zajrzyj też tutaj
justynabielka.dietetyk@gmail.com
jmkbielka@gmail.com
+48 534 624 775 (pn-pt w godzinach: 10.00-19.00)
Justyna Bielka - Grocka Dietetyk Onkologiczny
NIP: 6941667946
REGON: 385098740
Formularz kontaktowy
Dane kontaktowe
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone