DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka
12 czerwca 2020

Lekka jaglana tarta z rabarbarem i jabłkiem

Chrupiąca a zarazem lekka tarta na jaglanym, a właściwie jaglano-owsianym spodzie, ze słodko kwaśnym nadzieniem - idealny deser na początek lata, kiedy sezon na rabarbar trwa w najlepsze.

Do przełamania kwaskowatego smaku rabarbaru służy tutaj dodatek jabłka, więc dodatek cukru jest naprawdę niewielki a przy bardzo słodkim jabłku - właściwie zbędny.

 

Szukasz przepisu na dietetyczny spód do tarty, a przy okazji prosty do zrobienia? 

Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten przepis - spód składa się z kaszy, płatków owsianych i niewielkiej ilości oleju - i już, gotowe.

Jeśli masz ochotę, dodaj cynamon lub inne ulubione przyprawy, być może trochę słodzidła (u mnie była to łyżeczka brązowego cukru).

Jest to wersja prawdziwie odchudzona, bo te tradycyjne przepisy na kruche ciasta zakładają zazwyczaj dość dużą zawartość tłuszczu, do tego sporo cukru - a tutaj niespodzianka, niewielka ilość oleju w zupełności wystarczy.

 

Kasza jaglana i płatki owsiane w składzie - to również oznacza, że spód jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana glutenu nie zawiera. Płatki owsiane same w sobie również, jednak ze względu na możliwość "zanieczyszczenia" glutenem poprzez styczność ze zbożami, które zawierają gluten podczas zbiorów, transportu czy przechowywania - osoby z celiakią powinny wybierać płatki owsiane certyfikowane.

Do podsypania - zamiast mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej - również wskazane będzie użycie mąki bezglutenowej, albo po prostu zmielonych na mąkę płatków owsianych.

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

JAGLANA TARTA Z RABARBAREM I JABŁKIEM

- składniki na tartę o średnicy około 20 cm

 

SPÓD

  • kasza jaglana - 1/2 szklanki suchej lub 1 i 1/4 szklanki ugotowanej

  • płatki owsiane górskie lub zwykłe - 1/2 szklanki

  • olej rzepakowy - 3 łyżki

  • ciepła woda - jeśli kasza ugotowana jest na sypko - około 1/4 szklanki, jeśli jest wilgotna - wody potrzeba mniej lub wcale

 

dodatkowo:

  • brązowy cukier/ksylitol/erytrytol - 1-2 łyżeczki

  • cynamon - 1 łyżeczka, opcjonalnie goździki - 2-3 sztuki (dodane podczas gotowania)

 

NADZIENIE

  • rabarbar - 2 gałązki

  • jabłko - 1 średnie

  • cynamon - 1-2 łyżeczki

 

dodatkowo:

  • brązowy cukier/ksylitol/erytrytol - 1 łyżeczka

     (słodkości nadaje już jabłko, więc nie jest to konieczny dodatek)

 


 

JAGLANA TARTA Z RABARBAREM I JABŁKIEM

- sposób przygotowania:

 

  • Kaszę jaglaną ugotuj na sypko - do gotowania dodaj cynamon i goździki. Odstaw do przestudzenia.

 

  • Do kaszy dosyp płatki owsiane i odrobinę cukru, dodaj olej i zblenduj na niejednolitą masę. Jeśli masa jest sucha, dodaj kilka łyżek wody (jeśli kasza będzie ugotowana na sypko, będzie potrzebne około 1/3 szklanki wody).

 

  • Masa powinna być zwarta i łatwo formować się w dłoniach, ale nie powinna być zblendowana na maksa - pojedyncze ziarenka kaszy i kawałki płatków mogą być widoczne.

 

  • Masę wyłóż na blat, w razie potrzeby podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.

 

  • Ciasto wyłóż do foremki posmarowanej cienką warstwą oleju. Gdyby rozerwało się podczas przekładania - to nic, po prostu sklej je z powrotem w foremce.

 

  • Ciasto ugnieć dodatkowo palcami - część ciasta wypchnij po brzegach, tak, żeby się zawinęło i uniosło do góry - później owiniesz nim nadzienie (zerknij na zdjęcia i wszystko będzie jasne ;).

 

  • Rabarbar i jabłka pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru, następnie wyłóż na ciasto. Wystające brzegi ciasta zawiń na owoce i przyciśnij dłonią.

 

  • Tartę wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. 

 

  • W połowie pieczenia skontroluj owoce - jeśli zaczynają przysychać od góry, skrop je niewielką ilością wody (u mnie było to około 2 łyżki).

 

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

SKŁADNIKI

spód: kasza jaglana, płatki owsiane, olej rzepakowy, brązowy cukier

nadzienie: cynamon, rabarbar i jabłko, ewentualnie odrobina cukru

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

rabarbar i jabłko pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem i łyżeczką cukru (cukier nie jest konieczny, możesz go też zastąpić ksylitolem albo erytrytolem)

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

kaszę i płatki zblenduj z odrobiną cukru, olejem i kilkoma łyżkami wody

masa ma być gęsta i zwarta, ale nie powinna być zblendowana na idealnie gładką masę

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

z masy uformuj kulę, podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

placek przełóż do foremki posmarowanej cienką warstwą oleju

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

całość ugniataj palcami, aż brzegi ciasta się podwiną

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

na ciasto wyłóż rabarbar wymieszany z jabłkiem i cynamonem

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

wystające brzegi ciasta zawiń na nadzienie

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

całość wstaw do piekarnika

piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 190 stopni

w połowie pieczenia sprawdź nadzienie - jeśli zacznie przysychać, skrop je 2 łyżkami wody

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

JAGLANA TARTA Z RABARBAREM I JABŁKIEM

- wskazówki:

 

  • Żeby usunąć charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę - przed gotowaniem przelej ją wrzątkiem albo podpraż delikatnie na suchej patelni. Później ugotuj już według wskazówek na opakowaniu.

 

  • Podczas gotowania kaszy - oprócz cynamonu dodaj też kilka goździków, które dodatkowo wzbogacą smak. Innym ciekawym dodatkiem może być mielony imbir i ziarenka kardamonu.

 

 

Jaglana-tarta-z-jablkiem-i-rabarbarem_prosta_pyszna_bezglutenowa_dietetyczny spód_zdrowe-slodkosci_dietetyk_bielka

 

 

Najnowsze

w tej kategorii

 

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobór produktów na
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone