Lekka i zdrowa sałatka, której musisz spróbować - jest pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu!
Dobry wybór na obiad lub kolację. Szczególnie latem, kiedy temperatura rośnie i najbardziej pociągające stają się posiłki na zimno. Posiłki lekkie ale przy okazji takie, które dadzą sytość na dłużej.
Podstawowe składniki to makaron pełnoziarnisty, brokuły, papryka i feta, a do skropienia - oliwa. Jako dodatek sprawdzi się pysznie odrobina suszonych pomidorów i szczypta czarnuszki oraz ulubione przyprawy.
makaron pełnoziarnisty świderki lub penne, suchy – 1 szklanka (80 g)
ser typu feta – 1/5 kostki (50 g)
brokuł - 1/5 sztuki (ok. 100 g)
papryka żółta – 1/3 sztuki (ok. 80 g)
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
suszone pomidory – 2 sztuki (20 g)
czarnuszka – do posypania
przyprawy – sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek suszony, tymianek
Makaron i brokuła ugotuj na al dente - najwygodniej będzie jednym garnku, bo po co gotować osobno ;)
Makaron przelej dodatkowo niewielką ilością zimnej wody.
Brokuła pokrój na mniejsze części. Paprykę i fetę pokrój w kostkę, pomidory posiekaj.
Wymieszaj makaron, brokuły, paprykę i fetę, dopraw do smaku, posyp świeżo zmieloną czarnuszką i skrop oliwą.
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone