Taka delikatna przekąska przekąska sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej, osób starszych i u dzieci. Mimo, że smażone na śladowych ilościach oleju - wychodzą bardzo delikatne i wilgotne (smarowałam patelnię cieniutką warstwą oleju pomiędzy nakładaniem kolejnych partii placków, wyszło tego mniej niż mała łyżeczka).
Stosunkowo łatwe do zrobienia, nie mają tendencji do rozpadania się podczas odwracania na drugą stronę. Dzięki sporej ilości jabłek nie ma konieczności dosładzania dużą ilością cukru - wystarczy dosłownie 1 płaska łyżeczka (a i to niekoniecznie), a do tego porcyjka cynamonu do podkręcenia smaku. Będzie jeszcze ciekawiej, jeśli skropi się całość sokiem z cytryny.
3 starte jabłka
2 jajka
1/3 szklanki kaszy manny (ok. 75 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka oleju (połowa do masy, połowa do smażenia)
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj olej, wsyp kaszę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny (kasza wchłonie płyny i napęcznieje).
Po tym czasie jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki. Teraz już możesz smażyć racuchy - na rozgrzaną, posmarowaną cienką warstwą oleju patelnię wykładaj łyżką masę, formując niewielkie placki. Smaż je pod przykryciem, na małym ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Z podanych w przepisie proporcji powinno wyjść około 20 niewielkich racuchów.
1 porcja to około:
260 kcal / 7 g B / 6.6 g T / 45.3 g W / 4.6 g błonnika
Zajrzyj też tutaj
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone