18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Pomysł na takie połączenie dostałam od mojej mamy i czym prędzej go wypróbowałam - i tak powstały lekkie placuszki z jabłkami i kaszą manną w składzie.

Taka delikatna przekąska przekąska sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej, osób starszych i u dzieci. Mimo, że smażone na śladowych ilościach oleju - wychodzą bardzo delikatne i wilgotne (smarowałam patelnię cieniutką warstwą oleju pomiędzy nakładaniem kolejnych partii placków, wyszło tego mniej niż mała łyżeczka). 

Stosunkowo łatwe do zrobienia, nie mają tendencji do rozpadania się podczas odwracania na drugą stronę. Dzięki sporej ilości jabłek nie ma konieczności dosładzania dużą ilością cukru - wystarczy dosłownie 1 płaska łyżeczka (a i to niekoniecznie), a do tego porcyjka cynamonu do podkręcenia smaku. Będzie jeszcze ciekawiej, jeśli skropi się całość sokiem z cytryny.

 


 

LEKKIE RACUCHY Z JABŁKAMI I KASZĄ MANNĄ

- składniki na 2-3 porcje:

 

  • 3 starte jabłka

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki kaszy manny (ok. 75 g)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru

  • 1 łyżka oleju (połowa do masy, połowa do smażenia)

 


 

LEKKIE RACUCHY Z JABŁKAMI I KASZĄ MANNĄ

- sposób przygotowania:

 

 

  • Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj olej, wsyp kaszę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny (kasza wchłonie płyny i napęcznieje).

 

  • Po tym czasie jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki. Teraz już możesz smażyć racuchy - na rozgrzaną, posmarowaną cienką warstwą oleju patelnię wykładaj łyżką masę, formując niewielkie placki. Smaż je pod przykryciem, na małym ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony. 

 

  • Z podanych w przepisie proporcji powinno wyjść około 20 niewielkich racuchów.

 

 


1 porcja to około:

260 kcal / 7 g B / 6.6 g T / 45.3 g W / 4.6 g błonnika


 

 

Lekkie racuchy z jabłkami i kaszą manną

25 lutego 2020
Malinowe-fit-kokosanki_dietetyk-online_bielka_fit-deser

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone