DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis
18 listopada 2020

Leniwe dyniowe - z kurkami, cebulką i kolendrą

Prosty przepis na leniwe dyniowe (lub kopytka jak kto woli, bo to właściwie taka wersja pośrednia, która zawiera i mąkę, i ser, i dynię jako zamiennik dla ziemniaków) czyli błyskawiczne kluski dyniowo-serowe, w wersji z mąką pełnoziarnistą.

 

Żeby było szybko, warunek jest jeden – puree dyniowe najlepiej przygotować wcześniej. Zresztą najwygodniej jest wrzucić do piekarnika większą ilość dyni, upiec, podzielić na porcje i zamrozić – pokrojone lub właśnie w postaci puree. Kiedy jest potrzebne, wyciągamy i wykorzystujemy – np. jako składnik zupy krem, jako składnik sosu, do babeczek czy do innych dań, takich jak właśnie leniwe.

Przygotowywanie części składników wcześniej (wieczór wcześniej lub jeszcze wcześniej i mrożenie) to jeden z dobrych sposobów na ułatwienie sobie gotowania, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu w ciągu dnia.

Takie przygotowania można poczynić w weekend i część półproduktów zamrozić/zamknąć w słoikach, warto też poświęcić chwilę wieczorem na zaplanowanie posiłków na kolejny dzień i chociażby wstępne przygotowanie części składników.

 


 

PROSTY PRZEPIS NA LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI,

CEBULKĄ I KOLENDRĄ

 

- składniki na 3-4 porcje

  • dynia – ok. ½ średniej dyni / 500 g (z tej ilości wychodzi około 2 szklanki dyniowego puree)
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka / ok. 130 g + do podsypania
  • twaróg półtłusty – 1 kostka / 250 g
  • jaja kurze całe – 1 sztuka / 50 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka / 10 ml
  • przyprawy

 

- do podania

  • kurki – 2 szklanki / 200 g
  • cebula – 2 sztuki / ok. 200 g
  • olej rzepakowy – 2 łyżki / 20 ml
  • przyprawy
  • kolendra liście, świeże – 3 garści / 3 g

 

- przyprawy

sól, pieprz, rozmaryn, oregano, papryka czerwona: słodka, ostra i wędzona, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa

 


 

PROSTY PRZEPIS NA LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI,

CEBULKĄ I KOLENDRĄ

 

- sposób przygotowania

  • Dynię upiecz, przełóż do miski, następnie zmiksuj na puree.
  • Puree wymieszaj z mąką, odrobiną oleju, jajkiem i przyprawami, naczynie przykryj i odstaw na 10-15 minut.
  • Do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj całość, rozgniatając twaróg dłońmi.
  • Ciasto wyciągnij na blat podsypany mąką, uformuj wałki, następnie pokrój je w paski (masa może lekko kleić się do rąk, ale podsypanie mąką powinno wystarczyć, żeby uformować ciasto - ważne, żeby nie wyrabiać go na tym etapie zbyt długo, bo ciasto znowu może zacząć lepić się do rąk).
  • Kluski wrzucaj partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, zamieszaj delikatnie, żeby nie przyklejały się do dna.
  • Gotuj do wypłynięcia.
  • Podawaj z duszoną cebulką i kurkami (do duszenia dodaj resztę oleju, przyprawy i kilka łyżek wody), posypane posiekaną kolendrą.

 


 

LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI, CEBULKĄ I KOLENDRĄ

- urozmaicenia i wskazówki

 

  • Kolendrę można zamienić na posiekaną natkę pietruszki lub świeże zioła (tymianek, oregano, rozmaryn), kurki można zamienić na inne grzyby, np. boczniaki czy pieczarki.
  • Leniwe można przygotować w większej ilości, przechować w lodówce, a na następny dzień odgrzać w mikrofali lub podpiekając w piekarniku.
  • Warto wcześniej (np. w weekend) przygotować puree z dyni w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić - wtedy danie będzie naprawdę błyskawiczne do zrobienia.

 

 

LENIWE DYNIOWE Z KURKAMI, CEBULKĄ I KOLENDRĄ

- wartość energetyczna i makroskładniki

CAŁOŚĆ: ok. 1392 kcal, 81 g B, 53 g T, 166 g W ogółem, 39 g błonnika

1/3 Z CAŁOŚCI: 464 kcal, 27 g B, 18 g T, 55 g W ogółem, 13 g błonnika

 

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Leniwe dyniowe z kurkami, kluski z serem i dynią, kopytka z dynią, prosty przepis

 

Najnowsze

w tej kategorii

 

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobór produktów na
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone