Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem
15 lutego 2021
Sałatka z komosą, indykiem i warzywami to przepis na szybki obiad lub kolację na ciepło z wykorzystaniem wcześniej upieczonego mięsa
10 lutego 2021
Szakszuka, czyli jajka duszone w warzywach, to nie tylko pyszny posiłek, który można zrobić w mniej niż 15 minut. To

Zajrzyj też tutaj

Danie delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku.

Jeśli pesto zrobisz dzień wcześniej, przygotowanie posiłku zajmie tyle, co ugotowanie makaronu (a jeśli nie, to aż 30 minut ).

Przygotowane w większej ilości, pesto sprawdzi się też świetnie jako smarowidło do kanapek. Możesz śmiało przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni.

 


 

PESTO PIETRUSZKOWE

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • natka pietruszki - 1 duży pęczek (około 2 szklanki posiekanej)

  • czosnek - 2-3 ząbki

  • pestki słonecznika - 5 łyżek

  • sól, pieprz - do smaku

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • woda - 1-2 łyżki  (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta)

 

 

PESTO PIETRUSZKOWE

- sposób przygotowania:

 

  • Czosnek drobno posiekaj i przesyp do naczynia blendera. Dodaj olej, sok z cytryny i pestki słonecznika. Blenduj do momentu, kiedy słonecznik będzie rozdrobniony, a konsystencja zacznie przypominać jednolitą masę (trwa to około 2-3 minuty). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.

 

  • Dopiero na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Blenduj możliwie najkrócej (zbyt mocno zmiksowana pietruszka może stać się gorzka). Dodaj odrobinę pieprzu i soli, wymieszaj wszystko.

 


 

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO I BIAŁYM SEREM

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • makaron spaghetti z mąki pełnoziarnistej - 400 g

  • twaróg półtłusty - 1 kostka / 250 g

  • domowe pesto - z powyższego przepisu

  • opcjonalnie – świeży tymianek, bazylia lub natka pietruszki - do posypania

 

 

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO I BIAŁYM SEREM

- sposób przygotowania:

 

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do wody dodaj też łyżeczkę oleju, dzięki temu makaron nie będzie się sklejał i łatwo wymiesza się z pesto i twarogiem.

Kiedy makaron będzie gotowy, z garnka odlej wodę i zostaw w nim makaron.

Makaron wymieszaj z pesto. Następnie dodaj pokruszony twaróg i jeszcze raz lekko wymieszaj. Przełóż na talerze i posyp dodatkowo świeżym tymiankiem lub innymi ziołami. Gotowe!

 

 

Makaron z pietruszkowym pesto i twarogiem - szybki i zdrowy obiad

 

 

Makaron z pietruszkowym pesto i białym serem

27 lutego 2020
Makaron z pietruszkowym pesto i białym serem - szybki wegetariański obiad

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka