18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Danie delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku.

Jeśli pesto zrobisz dzień wcześniej, przygotowanie posiłku zajmie tyle, co ugotowanie makaronu (a jeśli nie, to aż 30 minut ).

Przygotowane w większej ilości, pesto sprawdzi się też świetnie jako smarowidło do kanapek. Możesz śmiało przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni.

 


 

PESTO PIETRUSZKOWE

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • natka pietruszki - 1 duży pęczek (około 2 szklanki posiekanej)

  • czosnek - 2-3 ząbki

  • pestki słonecznika - 5 łyżek

  • sól, pieprz - do smaku

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • woda - 1-2 łyżki  (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta)

 

 

PESTO PIETRUSZKOWE

- sposób przygotowania:

 

  • Czosnek drobno posiekaj i przesyp do naczynia blendera. Dodaj olej, sok z cytryny i pestki słonecznika. Blenduj do momentu, kiedy słonecznik będzie rozdrobniony, a konsystencja zacznie przypominać jednolitą masę (trwa to około 2-3 minuty). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.

 

  • Dopiero na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Blenduj możliwie najkrócej (zbyt mocno zmiksowana pietruszka może stać się gorzka). Dodaj odrobinę pieprzu i soli, wymieszaj wszystko.

 


 

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO I BIAŁYM SEREM

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • makaron spaghetti z mąki pełnoziarnistej - 400 g

  • twaróg półtłusty - 1 kostka / 250 g

  • domowe pesto - z powyższego przepisu przepisu

  • opcjonalnie – świeży tymianek, bazylia lub natka pietruszki - do posypania

 

 

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO I BIAŁYM SEREM

- sposób przygotowania:

 

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do wody dodaj też łyżeczkę oleju, dzięki temu makaron nie będzie się sklejał i łatwo wymiesza się z pesto i twarogiem.

Kiedy makaron będzie gotowy, z garnka odlej wodę i zostaw w nim makaron.

Makaron wymieszaj z pesto. Następnie dodaj pokruszony twaróg i jeszcze raz lekko wymieszaj. Przełóż na talerze i posyp dodatkowo świeżym tymiankiem lub innymi ziołami. Gotowe!

 

 

 

 

Makaron z pietruszkowym pesto i białym serem

27 lutego 2020
Malinowo-jogurtowe-pianki_prosty-fit-deser_dietetyk-online

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone