Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny!
Prawie każdy tradycyjny przepis na sernik to niestety recepta na 'ciężkie' i tłuste ciasto, obowiązkowo z ogromną ilością cukru.
Sernik przygotowany z poniższego przepisu - dzięki znacznie mniejszej zawartości tłuszczu i cukru - będzie odpowiedni dla większości pacjentów na diecie łatwostrawnej a jednocześnie bogatobiałkowej, między innymi podczas chemioterapii czy w okresie rekonwalescencji po zabiegach w obrębie przewodu pokarmowego.
Taki deser to też dobre rozwiązanie dla osób, które poszukują sernika w wersji FIT :) nawet dodatek biszkoptów to naprawdę niewiele w porównaniu z kruchymi spodami, które zwykle proponowane są w przepisach na serniki, a które zapewniają dodatkową porcję masła i cukru.
[forma o średnicy 18-22 cm]
ser z wiaderka - 600 g (ważne: zawartość tłuszczu powinna wynosić pomiędzy 3 a 6.5 %)
ser z wiaderka można wymienić na ser twarogowy półtłusty, zblendowany na gładką masę przy pomocy blendera
jaja - 1 sztuka
erytrytol / cukier trzcinowy - 1/5 szklanki
budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy) - 1 opakowanie
biszkopty (bez dodatku cukru): 1 standardowe opakowanie
2 brzoskwinie
galaretka truskawkowa (z przepisu: Prosty przepis na galaretkę truskawkową - dodatek do deserów na diecie łatwostrawnej)
Piekarnik ustaw na 180 stopni.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.
Brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
Jeśli korzystasz z brzoskwini z puszki, opłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
Ser przełóż do miski. Dodaj erytrytol/cukier, jajko, budyń w proszku. Zmiksuj całość na gładką masę (ok. 2 minuty miksowania).
Masę serową wyłóż na biszkopty.
Na masę serową równomiernie i delikatnie wyłóż pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie. Na koniec lekko dociśnij owoce dłonią, żeby wyrównać powierzchnię - jednak nie wciskaj ich zbyt głęboko.
Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 45-50 minut w 180 stopniach.
Sernik po tym czasie wyciągnij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, następnie na noc do lodówki.
Przygotuj galaretkę truskawkową, również odstaw na noc do lodówki (przepis znajdziesz tutaj: Prosty przepis na galaretkę truskawkową - dodatek do deserów na diecie łatwostrawnej)
Kolejnego dnia na sernik wyłóż pokruszone biszkopty i pokrojoną w drobną kostkę galaretkę truskawkową.
W przypadku nietolerancji laktozy - wybierz ser z wiaderka bez laktozy lub ser twarogowy bez laktozy.
Zamiennik dla galaretki truskawkowej - mus truskawkowy ze zblendowanych i przetartych przez sito truskawek - musem polewać można każdy kawałek ciasta już na talerzu.
Warto pamiętać, że na diecie łatwostrawnej, kiedy nie chcemy narażać jelit na czynniki drażniące - zmiksowane truskawki należy dodatkowo przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Sprawdź również: Ebook 'Lekkostrawne Święta'
Potrawy Wigilijne i Świąteczne na diecie lekkostrawnej - porady i przepisy dla Pacjentów onkologicznych
(do 6. grudnia E-book dostępny w promocyjnej cenie)
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone