Prosty i pyszny obiad z makaronem w wersji wegetariańskiej, a właściwie wegańskiej, bo w całości przygotowany z produktów roślinnych.
Bardzo proste połączenie - tofu obtoczone w sezamie, bakłażan duszony w aromatycznych przyprawach, do smaku czosnek i imbir, dla koloru - natka pietruszki.
Tofu to nic innego jak roślinny twarożek, ściślej mówiąc - twarożek sojowy, bo otrzymywany właśnie z soi. Na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej używany jako zamiennik zarówno dla mięsa jak i innych prduktów odzwierzęcych, takich jak nabiał czy jajka.
Z wykorzystaniem tofu można przygotowywać zarówno dania w wersji wytrawnej jak i na słodko. Do wyboru mamy też sporo rodzajów tego produktu - zarówno takie o bardzo delikatnym smaku (które możemy doprawić po swojemu) jak i w wersji doprawionej. Znajdziemy też tofu twarde, jak i o miękkiej konsystencji.
Dzisiejszy przepis to pomysł na tofu takie najczęściej spotykane, o twardej konsystencji, które można kupić w kostce.
makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 250 g
tofu naturalne lub wędzone - 1 kostka
sezam - 3 łyżki
bakłażan - 1 duży
cebula - 1 sztuka, czosnek - 2-3 ząbki, imbir - pasek ok. 1-2 cm
olej rzepakowy - 2 łyżki, olej sezamowy - 1 łyżka (można też w całości wykorzystać olej rzepakowy)
przyprawy: papryka czerwona, kmin rzymski, kurkuma, curry, suszone zioła: cząber, tymianek, oregano, sól i ocet balsamiczny - do smaku
natka pietruszki - 1/2 pęczka lub więcej
mleczko kokosowe - 2-3 łyżki
Cebulę pokrój w piórka, przetrzyj czosnek i imbir, wrzuć na patelnię.
Dodaj łyżkę oleju rzepakowego (olej sezamowy dodasz później), suszone zioła, kilka łyżek wody i szczyptę soli. Duś kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotuj bakłażana - przekrój go wzdłuż na pół, następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Największe plastry możesz przekroić jeszcze raz na pół.
Bakłażana dodaj do cebuli - na patelnię wlej też ok. 1/4 szklanki wody, dodaj resztę przypraw, dokładnie wymieszaj i duś ok. 10 minut - aż bakłażan będzie miękki. Jeśli woda w międzyczasie odparuje - dodaj jeszcze trochę.
W międzyczasie na drugiej patelni podgrzej pokrojone w kostkę tofu. Po chwili dodaj sezam, łyżkę oleju rzepakowego, całość skrop wodą i przyprawami (czerwona papryka, kurkuma, zioła). Dokładnie wymieszaj, aż sezam przyklei się do tofu. Podgrzewaj jeszcze chwilę (specjalnie unikam tutaj słowa 'smażenie' - im krócej smażysz, tym będzie zdrowiej :).
Makaron ugotuj na al dente, wymieszaj z bakłażanem i resztą towarzystwa z patelni, wyłóż na talerz. Posyp sezamowym tofu i posiekaną natką pietruszki.
Mleczko kokosowe wymieszaj z łyżką oleju sezamowego (dodaj też kilka łyżek wody, jeśli mleczko jest bardzo gęste) - tak przygotowanym sosem skrop dodatkowo makaron.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone