Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody i kefiru).
Jakby tego było mało, ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu - wystarczy zamieszać składniki i wylać je do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i śliwkami. Śliwki oczywiście trzeba posypać dodatkową warstwą cynamonu.
Przepis powstał na podstawie tego (link: https://www.mojewypieki.com/przepis/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami), ja wprowadziłam jednak kilka zmian
- teraz ciasto spokojnie mogą jeść osoby, które ograniczają ilość cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.
Oto co zrobiłam - mąkę pszenną białą wymieniłam na pełnoziarnistą (stąd dodałam też trochę więcej kefiru, pełnoziarnista mąka potrzebuje więcej płynu) a cukier na erytrytol. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym. Sypnęłam też sporo cynamonu i imbiru, zarówno dla cudownego aromatu jak i właściwości przeciwzapalnych, którymi te przyprawy się odznaczają.
Postanowiłam też sprawdzić, co się stanie, jeśli składniki po prostu wymieszam zamiast ubijać wszystko pracowicie mikserem... eksperyment się udał, ciasto wyszło sprężyste i miękkie, bez śladu zakalca, choć naprawdę wysokie (wina mniejszej blaszki, niż ta wskazana w przepisie - miało być ok. 23 cm, u mnie było niecałe 20 cm).
Forma: 20-27 cm średnicy
(u mnie 20 cm, dlatego ciasto wyszło dość wysokie – a przy tym puszyste i napowietrzone - przy użyciu większej blaszki łatwiej będzie pokroić na więcej kawałków)
ODWRÓCONE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
- składniki
- śliwki – ok. 800 g (u mnie ok. 600 g)
- mąka pszenna pełnoziarnista - 2 szklanki
- kefir - 1 i 1/4 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 1/4 szklanki + 1 łyżka na dno formy
- erytrytol - 1/3 szklanki + 1 łyżka na dno formy
- soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka
- cynamon - 2 łyżeczki + do oprószenia śliwek
- imbir mielony - 1 łyżeczka
- opcjonalnie - olejek lub ekstrakt pomarańczowy - kilka kropli
ODWRÓCONE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
- sposób przygotowania
- Śliwki umyj, usuń pestki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj olejem i posyp erytrotolem.
- Na dno wyłóż przekrojone na pół śliwki, środkiem do góry (mogą lekko na siebie zachodzić).
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z erytrytolem, sodą, cynamonem i imbirem.
- Do miski dodaj kefir, jajko, olej i olejek pomarańczowy, wymieszaj wszystko na jednolitą, dość gęstą masę.
- Ciasto wyłóż na śliwki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz około 50 minut (do suchego patyczka).
- Przed krojeniem - odwróć dołem do góry! ;)
ODWRÓCONE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
- wartość energetyczna i makroskładniki
CAŁOŚĆ: 2005 KCAL, 57 g B, 91 g T, 230 g W ogółem, 55 g błonnika