Brakuje drożdży lub zakwasu? Nie ma problemu - ten chleb upieczesz na sodzie lub proszku do pieczenia. Dodatkową zaletą jest fakt, że ciasto praktycznie nie potrzebuje wyrabiania. Pamiętaj, żeby włączyć piekarnik jeszcze zanim zabierzesz się za ciasto - przygotujesz je dosłownie w 5 minut, upieczesz w 30 minut.
Chleb sodowy ma dość zbitą konsystencję, w sam raz dla osób, które na co dzień lubią razowe lub pełnoziarniste pieczywo.
Możesz użyć dowolnej mąki razowej lub pełnoziarnistej, a jeśli lubisz lżejsze pieczywo, wybierz mąkę orkiszową.
Ten przepis znajdziesz też w moim ebooku
Wielkanocne Inspiracje - możesz pobrać go tutaj
mąka pełnoziarnista orkiszowa - 200 g + garść do podsypania
otręby owsiane - 50 g
maślanka/kefir/jogurt (rzadki lub rozrzedzony wodą) - 160-180 ml
olej rzepakowy - 1-2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Do miski wsyp suche składniki: mąkę, otręby, sodę i sól. Wymieszaj.
Dodaj maślankę i olej, wymieszaj całość łyżką.
Odstaw na kilka minut, aż ciasto zgęstnieje (otręby wchłoną płyny).
Ciasto wyrób KRÓTKO rękami do połączenia składników, w razie potrzeby podsyp niewielką ilością mąki - ciasto ma być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.
Następnie oprócz mąką dłonie, wyciągnij ciasto z miski. Uformuj w dłoniach podłużny bochenek i ułóż na blaszce posmarowanej olejem. Nakłuj widelcem i zrób głębokie nacięcie nożem wzdłuż bochenka.
Odstaw na kolejne kilka minut, i wstaw do piekarnika, jak tylko osiągnie temperaturę.
Piecz około 25-30 minut. Na ostatnie kilka minut możesz włączyć termoobieg - skórka będzie bardziej chrupiąca.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i odłóż na kratkę do przestygnięcia.
Jeśli dodasz do ciasta jedno jajko i dodatkową garść mąki, chleb będzie bardziej sprężysty i bardziej wyrośnie, będzie też nieco bardziej delikatny w smaku.
Zamiast chleba możesz też przygotować 6 małych bułek.
Warto przygotować od razu dwa bochenki chleba.
Chleb przechowuj owinięty w ręcznik kuchenny.
Pamiętaj
Zarówno soda oczyszczona jak i proszek do pieczenia są dodatkowym źródłem sodu (obok soli) w pieczywie. Dlatego takie pieczywo nie jest wskazane dla osób na diecie niskosodowej (osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia, z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej, osoby ze schorzeniami nerek, lub innymi chorobami wymagającymi obniżenia ilości sodu w diecie).
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone