18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Brakuje drożdży lub zakwasu? Nie ma problemu - ten chleb upieczesz na sodzie lub proszku do pieczenia. Dodatkową zaletą jest fakt, że ciasto praktycznie nie potrzebuje wyrabiania. Pamiętaj, żeby włączyć piekarnik jeszcze zanim zabierzesz się za ciasto - przygotujesz je dosłownie w 5 minut, upieczesz w 30 minut.

Chleb sodowy ma dość zbitą konsystencję, w sam raz dla osób, które na co dzień lubią razowe lub pełnoziarniste pieczywo. 

Możesz użyć dowolnej mąki razowej lub pełnoziarnistej, a jeśli lubisz lżejsze pieczywo, wybierz mąkę orkiszową.

 


 Ten przepis znajdziesz też w moim ebooku

Wielkanocne Inspiracje - możesz pobrać go tutaj


 

ORKISZOWY CHLEB SODOWY Z OTRĘBAMI

- składniki na 1 mały bochenek:

 

  • mąka pełnoziarnista orkiszowa - 200 g + garść do podsypania

  • otręby owsiane - 50 g

  • maślanka/kefir/jogurt (rzadki lub rozrzedzony wodą) - 160-180 ml

  • olej rzepakowy - 1-2 łyżki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

 


 

ORKISZOWY CHLEB SODOWY Z OTRĘBAMI

- sposób przygotowania:

 

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  • Do miski wsyp suche składniki: mąkę, otręby, sodę i sól. Wymieszaj.

  • Dodaj maślankę i olej, wymieszaj całość łyżką.

  • Odstaw na kilka minut, aż ciasto zgęstnieje (otręby wchłoną płyny).

  • Ciasto wyrób KRÓTKO rękami do połączenia składników, w razie potrzeby podsyp niewielką ilością mąki - ciasto ma być miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk.

  • Następnie oprócz mąką dłonie, wyciągnij ciasto z miski. Uformuj w dłoniach podłużny bochenek i ułóż na blaszce posmarowanej olejem. Nakłuj widelcem i zrób głębokie nacięcie nożem wzdłuż bochenka.

  • Odstaw na kolejne kilka minut, i wstaw do piekarnika, jak tylko osiągnie temperaturę.

  • Piecz około 25-30 minut. Na ostatnie kilka minut możesz włączyć termoobieg - skórka będzie bardziej chrupiąca.

  • Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i odłóż na kratkę do przestygnięcia.

 


 

ORKISZOWY CHLEB SODOWY Z OTRĘBAMI

- wskazówki:

 

  • Jeśli dodasz do ciasta jedno jajko i dodatkową garść mąki, chleb będzie bardziej sprężysty i bardziej wyrośnie, będzie też nieco bardziej delikatny w smaku.

  • Zamiast chleba możesz też przygotować 6 małych bułek.

  • Warto przygotować od razu dwa bochenki chleba.

  • Chleb przechowuj owinięty w ręcznik kuchenny.

 


 

Pamiętaj

Zarówno soda oczyszczona jak i proszek do pieczenia są dodatkowym źródłem sodu (obok soli) w pieczywie. Dlatego takie pieczywo nie jest wskazane dla osób na diecie niskosodowej (osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia, z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej, osoby ze schorzeniami nerek, lub innymi chorobami wymagającymi obniżenia ilości sodu w diecie).

 

Pełnoziarniste pieczywo, bez drożdży, bez zakwasu. Proste i szybkie do zrobienia. Bez wyrabiania. Zdrowe przepisy.

 

Orkiszowy chleb sodowy

09 kwietnia 2020
Pełnoziarniste pieczywo, bez drożdży, bez zakwasu. Proste i szybkie do zrobienia. Bez wyrabiania. Zdrowe przepisy.

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

z otrębami

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone