Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

12 lipca 2021
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii. Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji. Wpływ
07 lipca 2021
Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a
25 czerwca 2021
Prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Ryż gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, pod koniec dodajemy duszone warzywa. Mięso doprawiamy

Zajrzyj też tutaj

Pyszny owsiany omlet, który daje sytość na długo!

Bez dodatku cukru, z twarogiem, orzechami i rodzynkami.

Dodatek otrębów, orzechów i białka sprawia, że indeks glikemiczny jest niższy. Dzięki temu taki posiłek będzie źródłem energii na dłużej. Sprawdzi się jako słodkie śniadanie, II śniadanie i przekąska - zarówno zjedzona w domu, jak i zabrana do pracy.

Jako dodatek można dorzucić świeże owoce. Najprościej - może być to prostu jabłko lub gruszka. Dodatkowa polewa z jogurtu nie jest tutaj konieczna - omlet jest lekko chrupiący z zewnątrz, ale pozostaje wilgotny wewnątrz.

 


 

OWSIANY OMLET Z TWAROGIEM, ORZECHAMI I RODZYNKAMI

- składniki na 1 porcję:

 

  • 1 jajko

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki otrębów owsianych

  • 1/3 kostki twarogu (ok. 65 g)

  • 2 łyżeczki oleju

  • 5-6 łyżek wrzątku

 

- dodatki:

 

  • 2 łyżeczki posiekanych rodzynków (10 g)

  • 3 łyżeczki posiekanych orzechów (10 g)

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 


 

OWSIANY OMLET Z TWAROGIEM, ORZECHAMI I RODZYNKAMI

- sposób przygotowania:

 

  • Płatki i otręby wsyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie posiekaj rodzynki i orzechy, następnie dodaj je do płatków i otrębów razem z twarogiem, łyżeczką oleju i cynamonem. Wymieszaj dokładnie, wbij jajko i wymieszaj jeszcze raz. 

 

  • Małą patelnię posmaruj cienką warstwą oleju, lekko podgrzej, następnie wylej masę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5-7 minut. Po tym czasie placek odwróć lub przełóż na drugą, większą patelnię, również posmarowaną cienką warstwą oleju. Smaż, również na minimalnym ogniu przez kolejne 7 minut, tym razem już bez przykrycia.

 

  • Jeśli nie zależy Ci bardziej na czasie, możesz też usmażyć mniejsze placuszki. Masę nakładaj łyżką i smaż pod przykryciem na małym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony.

 

  • Podawaj ze świeżymi owocami.

 

 

 

Owsiany omlet z twarogiem,
orzechami i rodzynkami,
bez dodatku cukru

04 lutego 2020
Pełnoziarniste półsłodkie bułeczki w 20 minut, proste i zdrowe. Bez drożdży. Mąka pełnoziarnista. Maślanka lub kefir. Rodzynki. Soda.

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka