18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Pyszny owsiany omlet, który daje sytość na długo!

Bez dodatku cukru, z twarogiem, orzechami i rodzynkami.

Dodatek otrębów, orzechów i białka sprawia, że indeks glikemiczny jest niższy. Dzięki temu taki posiłek będzie źródłem energii na dłużej. Sprawdzi się jako słodkie śniadanie, II śniadanie i przekąska - zarówno zjedzona w domu, jak i zabrana do pracy.

Jako dodatek można dorzucić świeże owoce. Najprościej - może być to prostu jabłko lub gruszka. Dodatkowa polewa z jogurtu nie jest tutaj konieczna - omlet jest lekko chrupiący z zewnątrz, ale pozostaje wilgotny wewnątrz.

 


 

OWSIANY OMLET Z TWAROGIEM, ORZECHAMI I RODZYNKAMI

- składniki na 1 porcję:

 

  • 1 jajko

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki otrębów owsianych

  • 1/3 kostki twarogu (ok. 65 g)

  • 2 łyżeczki oleju

  • 5-6 łyżek wrzątku

 

- dodatki:

 

  • 2 łyżeczki posiekanych rodzynków (10 g)

  • 3 łyżeczki posiekanych orzechów (10 g)

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 


 

OWSIANY OMLET Z TWAROGIEM, ORZECHAMI I RODZYNKAMI

- sposób przygotowania:

 

  • Płatki i otręby wsyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie posiekaj rodzynki i orzechy, następnie dodaj je do płatków i otrębów razem z twarogiem, łyżeczką oleju i cynamonem. Wymieszaj dokładnie, wbij jajko i wymieszaj jeszcze raz. 

 

  • Małą patelnię posmaruj cienką warstwą oleju, lekko podgrzej, następnie wylej masę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5-7 minut. Po tym czasie placek odwróć lub przełóż na drugą, większą patelnię, również posmarowaną cienką warstwą oleju. Smaż, również na minimalnym ogniu przez kolejne 7 minut, tym razem już bez przykrycia.

 

  • Jeśli nie zależy Ci bardziej na czasie, możesz też usmażyć mniejsze placuszki. Masę nakładaj łyżką i smaż pod przykryciem na małym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony.

 

  • Podawaj ze świeżymi owocami.

 

 

 

Owsiany omlet z twarogiem,
orzechami i rodzynkami,
bez dodatku cukru

04 lutego 2020

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone