18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Niskokaloryczna i sycąca pasta o ciekawym, lekko orzechowym posmaku, który nadaje świeżo zmielona czarnuszka i siemię lniane. Smaku i koloru (a i właściwości antyoksydacyjnych) dodają jeszcze przyprawy, takie jak kurkuma, czerwona papryka, pieprz i tymianek. Tutaj warto eksperymentować, każdemu mogą pasować inne smaki, ale doprawiać zawsze warto.

Mamy białko, zdrowe tłuszcze, dodatek warzyw w postaci rzodkiewki. Jeszcze pełnoziarniste lub razowe pieczywo, które dostarczy węglowodanów złożonych, a pełnowartościowe śniadanie gotowe! Porcja jest naprawdę spora, aż trudno uwierzyć, że tak niskokaloryczna.

Co ważne, pasta jest szybka do zrobienia, więc polecam spróbować szczególnie w środku tygodnia na szybkie śniadanie (zwłaszcza, że pastę można przygotować wieczorem).

 


 

PASTA TWAROGOWA Z CZARNUSZKĄ I RZODKIEWKĄ

- składniki na 3-4 porcje:

 

  • twaróg półtłusty - 1 kostka / 250 g

  • rzodkiewka - 1 pęczek, ok. 10 sztuk / 150 g

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 4 łyżki / 80 g

  • czarnuszka - 1 łyżka / 10 g

  • siemię lniane - 1 łyżka / 10 g

  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka / 5 g

  • przyprawy: sól, kurkuma, pieprz, papryka czerwona, pieprz czarny, tymianek

 


 

PASTA TWAROGOWA Z CZARNUSZKĄ I RZODKIEWKĄ

- sposób przygotowania:

 

  • Zmiel czarnuszkę i siemię lniane (na przykład w młynku do kawy) i wsyp do miseczki.

 

  • Dodaj pokruszony twaróg, jogurt, olej, przyprawy i wymieszaj dokładnie.

 

  • Na koniec wmieszaj do pasty pokrojoną drobno lub startą na wiórki rzodkiewkę.

 


 

PASTA TWAROGOWA Z CZARNUSZKĄ I RZODKIEWKĄ

- z czym podawać?

 

Podawaj jako dodatek do pieczywa lub nadzienie do naleśników.

 

 


Pasta twarogowa z czarnuszką i rzodkiewką - wartość odżywcza:

1/3 pasty to około:

180 kcal / 18.5 g B / 8.9 g T / 10 g W / 2.7 g błonnika

1 porcja pasty + 2 kromki chleba żytniego razowego to około: 

340 kcal / 22.6 g B / 10 g T / 45.8 g W / 8.6 g błonnika


 

Pasta twarogowa z czarnuszką i rzodkiewką

03 marca 2020
Zdrowa twarogowa fit pasta, Zdrowe przepisy

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone