Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

12 lipca 2021
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii. Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji. Wpływ
07 lipca 2021
Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a
25 czerwca 2021
Prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Ryż gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, pod koniec dodajemy duszone warzywa. Mięso doprawiamy

Zajrzyj też tutaj

Pasta z makreli w wyrazistej odsłonie, zarówno pod względem kolorystycznym jak i smakowym. Lekko pikantny posmak, który nadaje posiekany por można podkręcić dodatkowo czarnym pieprzem i ostrą papryką.

Pasta sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy mocne kolory na talerzu sprawiają szczególną satysfakcję! 

No i akurat jest sezon zarówno na pora, jak i buraki, a tłuste ryby są bardzo pożądane w jadłospisie ze względu na zawartość witaminy D i kwasów omega - 3.

Jednym słowem - warto spróbować 

 


 

PASTA Z MAKRELI, BURAKÓW I PORA

- składniki na 1 porcję:

 

  • posiekany por - 2 łyżeczki / 10 g

  • burak, ugotowany - 1/2 średniej sztuki / 50 g

  • twaróg półtłusty - 1 plaster / 30 g

  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka / 5 g

  • wędzona makrela - 3 łyżki / 50 g

  • przyprawy: pieprz, papryka wędzona i ostra, tymianek

 


 

PASTA Z MAKRELI, BURAKÓW I PORA

- sposób przygotowania

 
  • Z makreli usuń ości, przełóż rybę do miseczki.

 

  • Dodaj twaróg, olej, posiekanego pora i ugotowanego buraka pokrojonego w drobną kostkę.

 

  • Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

​​​​​​​

  • Pastę podawaj jako dodatek do pieczywa.

 
 
Pasta z makreli w wyrazistej odsłonie, zarówno pod względem kolorystycznym jak i smakowym. Lekko pikantny posmak, który nadaje posiekany por można podkręcić dodatkowo czarnym pieprzem i ostrą papryką.

 

Pasta z makreli w wyrazistej odsłonie, zarówno pod względem kolorystycznym jak i smakowym. Lekko pikantny posmak, który nadaje posiekany por można podkręcić dodatkowo czarnym pieprzem i ostrą papryką.

 

 


1 porcja pasty to około:

221 kcal / 17 g białka / 14.3 g tłuszczu / 6.7 g węglowodanów / 1.3 g błonnika

1 porcja pasty + 3 kromki chleba żytniego razowego to około:

459 kcal / 23 g białka / 16 g tłuszczu / 60.4 g węglowodanów / 10 g błonnika


 

 

 

Pasta z makreli, buraków i pora

29 lutego 2020
Pasta z makreli, buraków i pora - szybka pasta do chleba

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka