Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy.
Dużym plusem jest fakt, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ja przygotowuję spód jako pierwszy a później odstawiam na chwilę - na czas przygotowywania reszty składników.
Specjalnie dla osób początkujących w kuchni (lub w pieczeniu pizzy ;) pod przepisem przygotowałam kilka zdjęć, które przedstawiają wszystko krok po kroku.
W przepisie podaję proporcje na dwie średnie pizze, a na samym dole znajdziesz wartość energetyczną i makroskładniki, łatwo więc można dostosować porcje w zależności od potrzeb. Całość odpowiednia dla 2-3 osób, jeśli zapotrzebowanie jest większe, wystarczy podwoić ilość składników.
Spód zrobiłam na podstawie przepisu znalezionego tutaj - ja zamieniłam jednak mąkę pszenną na pełnoziarnistą pszenną, proponuję dodać trochę mniej soli, ale z kolei sypnąć sporo suszonej bazylii.
DIETETYCZNA NOTKA
Wymiana mąki, cienkie ciasto i dodatek warzyw oraz dobrej jakości tłuszczów (sprawdzi się oliwa lub olej rzepakowy) sprawia, że przepis staje się przyjazny dla osób z insulinoopornością czy dla osób odchudzających się.
Łatwiej zmieścić się w bilansie kalorycznym, kiedy pizza ma obniżoną ilość kalorii.
Całość ma niższy indeks (i ładunek!) glikemiczny, niż byłoby to w przypadku pizzy na grubym cieście, zrobionej z białej mąki, nie spowoduje więc tak łatwo wahań poziomu cukru we krwi.
SPÓD
DODATKI
*Podaję dokładnie wszystko w gramach, żeby było wiadomo, do jakich ilości odnosi się podana poniżej kaloryczność - Ty oczywiście możesz modyfikować ilości składników po swojemu, choć najlepiej, żeby ilość warzyw się zwiększyła, a nie zmniejszyła ;)
CIASTO NA PIZZĘ
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, bazylię, suche drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i olej lub oliwę, wymieszaj łyżką i wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny lub uformuj placek na pizzę i piecz od razu.
Kulkę ciasta rozgniataj równomiernie palcami, aż uformujesz okrągły placek. Ciasto skrop jeszcze odrobiną oliwy, możesz też dodatkowo posypać je przyprawami i natrzeć przetartym czosnkiem.
DODATKI I PIECZENIE
Na ciasto nałóż plasterki pomidora, startą na plasterki mozzarellę i posiekaną cebulę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz około 10-15 minut. Przed zjedzeniem posyp roszponką i skrop oliwą z oliwek.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone