Fit zapiekanka, prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki i zapiec. Sprawdzona opcja na lekką kolację i na wynos, jako drugie śniadanie.
Zapiekanka smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Warto zrobić wieczorem i zjeść część na kolację, a resztę zabrać na następny dzień do pracy. Dobrze smakuje z domowym sosem jogurtowym i garścią świeżych warzyw.
Ciekawe urozmaicenie podczas redukcji czy w diecie z niskim indeksem glikemicznym.
brokuł - 1 duży / 500 g
twaróg półtłusty - 1 kostka / 200-250 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
jaja - 6 sztuk
czosnek - 2-3 ząbki
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, rozmaryn, oregano, papryka czerwona i ostra, gałka muszkatołowa)
Brokuła umyj i podziel na średniej wielkości różyczki. Ponacinaj łodygi (dzięki temu wszystko ugotuje się równomiernie) i wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Ugotuj na al dente. Wyciągnij z wody i odstaw do przestudzenia, następnie pokrój brokuła na mniejsze części.
W dużej misce połącz wszystkie składniki: twaróg rozgnieć z jajkami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju, przyprawy i brokuła, dokładnie wymieszaj. Masę przelej do naczynia żaroodpornego, posmarowanego cienką warstwą oleju.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz około 30-35 minut, do momentu, kiedy góra się zetnie, ale nie dłużej (zapiekanka dodatkowo stężeje po przestudzeniu - nie czekaj, aż góra się bardzo zarumieni, bo zrobi się twarda skorupa).
jogurt naturalny - 1 duży /ok. 350-400 g
majonez - 1 łyżka / 25 g
czosnek - 1-2 ząbki
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona, inne ulubione
SOS JOGURTOWY DO ZAPIEKANKI
Wymieszaj majonez z przyprawami i przetartym czosnkiem, następnie dodaj jogurt i wymieszaj całość.
Najnowsze
w tej kategorii
justynabielka.dietetyk@gmail.com
jmkbielka@gmail.com
+48 534 624 775 (pn-pt w godzinach: 10.00-19.00)
Justyna Bielka - Grocka Dietetyk Onkologiczny
NIP: 6941667946
REGON: 385098740
Formularz kontaktowy
Dane kontaktowe
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone