DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Ptasie mleczko z nutridrinków, galaretki, przepisy kulinarne dla chorych na raka, spadek masy ciała
24 czerwca 2021

Ptasie mleczko na bazie 'nutridrinków' - przekąska wskazana przy niedowadze i spadku masy ciała dla chorych na nowotwór

Prosty przepis na mini galaretki z wykorzystaniem preparatów medycznych w płynie, fachowo nazywanych FSMP (do niedawna ONS), choć najszerzej przyjęła się właśnie nazwa 'nutridrinki'.

 

Jaki preparat medyczny FSMP, czyli jaki rodzaj 'nutridrinków' wybrać?

 

Do przepisu można wykorzystać każdy preparat w płynie. Przepis to tak naprawdę proporcje do przygotowania galaretek.

Natomiast dobór konkretnego preparatu medycznego to kwestia bardzo indywidualna, decyzję powinien podjąć lekarz lub dietetyk kliniczny, który dokładnie zapozna się z Twoją sytuacją.

 

 

Ptasie mleczko na bazie 'nutridrinków' - składniki / proporcje

 

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 4 łyżeczki zimnej wody

  • ok. 100 ml preparatu ONS w płynie

 

Ptasie mleczko na bazie 'nutridrinków' - prosty przepis

 

  • Preparat medyczny w płynie wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej.

  • Do niewielkiego naczynia (np. małego słoika lub miseczki) wlej zimną wodę. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszaninę na kilka minut, aż powstanie żel.

  • Naczynie z żelem włóż do kąpieli wodnej i podgrzewaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści (bez zagotowywania).

  • Roztwór żelatyny odstaw do wystudzenia, następnie szybko wymieszaj z 'nutridrinkiem'. 

  • Masę wlej do jednego większego naczynia lub do foremki na kostki lodu, odstaw do lodówki aż stężeje (2-3 h powinny wystarczyć).

  • Zjedz w ciągu doby, w międzyczasie przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku (zmniejszy to straty składników odżywczych).

 

 

Ptasie mleczko z nutridrinków, galaretki, przepisy kulinarne dla chorych na raka, spadek masy ciała

 

 

Po co wprowadza się do diety żywność medyczną?

 

Preparaty wykorzystywane są najczęściej w sytuacji, kiedy pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze jest stale lub tymczasowo utrudnione, występuje spadek masy ciała i ryzyko niedoboru składników odżywczych.

Taka sytuacja grozi pogorszeniem stanu odżywienia a nawet niedożywieniem, co z kolei ma negatywny wpływ na proces leczenia i osłabia organizm w trakcie walki z chorobą.

Żywność medyczna znacząco wzbogaca jadłospis w energię, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne - w zależności od tego, jaki preparat wykorzystamy, skład będzie inny. Różnorodność składów pozwala dobrać preparat, który będzie najbardziej odpowiedni dla danej osoby.

 

Żywność medyczna często zalecana jest pacjentom onkologicznym, zarówno w okresie okołooperacyjnym, jak i w trakcie radio i/lub chemioterapii.

 


 

Jeśli chcesz się upewnić, czy Twój sposób żywienia zapewnia pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze lub potrzebujesz specjalistycznej diety, rozważ konsultacje dietetyczne (tutaj możesz sprawdzić moją ofertę).

Oprócz zestawu posiłków układam indywidualne zalecenia żywieniowe z listą produktów wskazanych i przeciwwskazanych, wskazówkami kulinarnymi i innymi przydatnymi informacjami. Dokładnie wszystko omawiamy - ważne, aby rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze sposobem jedzenia w danej jednostce chorobowej.

Uczę również, w jaki sposób rozpoznawać produkty, które wywołują dolegliwości - tolerancja na wiele produktów znacznie różni się w zależności od osoby.

 

 

 

Najnowsze

w tej kategorii:

05 maja 2021
Na czym polega dieta łatwostrawna, po co się ją wprowadza i kiedy może przynieść korzyści? Jeśli zastanawiasz się, dla kogo
25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem
10 lutego 2021
Szakszuka, czyli jajka duszone w warzywach, to nie tylko pyszny posiłek, który można zrobić w mniej niż 15 minut. To

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone