18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Ryż na mleku i to na słodko - takie zestawienie kojarzy się raczej z deserem lub słodkim ryżowym puddingiem ze sklepowej półki, który jest wręcz przesycony cukrem, a wartości odżywczych ma niewiele albo wcale. I słusznie!

Jednocześnie jest to też kombinacja, która jest wprost uwielbiana przez wiele osób, a szczególnie dzieci... i bardzo ciężko zrezygnować z niej na stałe, prawda?

 

Ale ten problem można rozwiązać. Zaraz się o tym przekonasz - pokażę Ci kilka sposobów na to, jak zamienić taki deser w pełnowartościowy posiłek. Taki, która zaspokoi zarówno ochotę na coś pysznego, jak i dostarczy wartości odzywczych, tak cennych dla organizmu.

 

Ryż na słodko w zdrowszej wersji - przepis na różową ryżankę

Troszkę niżej znajdziesz też mój przepis na ryż na słodko w wersji smakowej kokos-banan-malina. Myślę, że zadowoli niejednego wielbiciela ryżowych słodkości!

Jeszcze niżej zamieściłam informację na temat podstawowych wartości odżywczych, jakich dostarcza jedna porcja przygotowana według mojego przepisu:

ilość kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.

 

 


 

 

Na początek kilka ogólnych wskazówek, które pomogą Ci tworzyć własne wersje ryżanki.

 

Ryż na słodko w zdrowszej wersji - jak to zrobić?

 

  • Po pierwsze, zrezygnuj z wersji sklepowej - taka dostarczy Tobie lub Twojemu dziecku jedynie cukru i pustych kalorii.

 

  • Postaw na własną ryżankę - podejrzewam, że gotowanie ryżu na mleku brzmi dość zniechęcająco. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło, w dodatku ryż długo się gotuje... Mój sposób jest taki, że gotuję po prostu więcej ryżu w trakcie przygotowywania obiadu, następnie część odkładam na noc do lodówki. Rano podgrzewam tylko mleko i dodaję resztę składników, w tym ryż.

 

  • Ryż - biały wymień na pełnoziarnisty brązowy, świetnie sprawdzi się też czerwony. Najwięcej wartości odżywczych i błonnika znajduje się właśnie w osłonie ziarna, której biały ryż jest pozbawiony. 

 

  • Dodatki - maliny, truskawki, owoce leśne i jagodowe, wiśnie, czereśnie - to owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, jednocześnie bogate w witaminy. Są doskonałym dodatkiem do owsianek, ryżanek, jaglanek i innych podobnych posiłków. Owoce o wyższej zawartości cukru, takie jak winogrona, banany a w szczególności owoce suszone, dodawaj w umiarkowanych ilościach.

 

  • Czym posłodzić - im więcej słodkich owoców, tym mniejsza ilość cukru będzie potrzebna do podbicia smaku. Używaj niewielkich ilości miodu lub brązowego cukru, ksylitolu lub innych naturalnych słodzików.

 

 


 

RÓŻOWA RYŻANKA KOKOS-BANAN-MALINA

- składniki na 1 porcję:

 

  • ryż czerwony pełnoziarnisty, suchy - 3 łyżki (45g) LUB ugotowany - 9 łyżek (135g)

  • mleko, 2% tłuszczu - 3/4 szklanki (200 ml)

  • wiórki kokosowe - 2 łyżki (12g)

  • maliny (świeże lub mrożone) - 2/3 szklanki (80 g)

  • banan - 1/2 sztuki (60g)

  • ksylitol - pół łyżeczki (3g)

 


 

RÓŻOWA RYŻANKA KOKOS-BANAN-MALINA

 - jak przygotować:

 

  • Najwygodniej będzie, jeśli ryż ugotujesz dzień wcześniej - na przykład w trakcie przygotowywania obiadu - i przechowasz przez noc w lodówce.

 

  • Mleko wlej do rondelka, dodaj ugotowany ryż, ksylitol i wiórki kokosowe. Podgrzej całość, następnie dodaj maliny i dokładnie wymieszaj.

 

  • Banana pokrój w plasterki i delikatnie podgrzej na patelni (dla smaku możesz dodać szczyptę cynamonu), następnie dodaj do ryżanki.

 

 


 

RÓŻOWA RYŻANKA KOKOS-BANAN-MALINA

- ile kalorii ma jedna porcja z przepisu?

 

 

 

 

RÓŻOWA RYŻANKA NA SŁODKO: 
kokos-banan-malina

27 maja 2020
Różowa ryżanka_ryż na słodko_KOKOS_BANAN_MALINA_czerwony ryż na mleku_zdrowe jedzenie_dietetyk-online_bielka

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Czerwony ryż na mleku w zdrowszej wersji!

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone