Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

12 lipca 2021
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla Pacjentów w trakcie chemioterapii. Pamiętaj o tym, że Twoja dieta może wymagać dodatkowych modyfikacji. Wpływ
07 lipca 2021
Obiad z tego przepisu na pewno zalicza się do najprostszych do zrobienia i bardzo smacznych.  Spełnia zasady diety łatwostrawnej a
25 czerwca 2021
Prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Ryż gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, pod koniec dodajemy duszone warzywa. Mięso doprawiamy

Zajrzyj też tutaj

Taka sałatka to prosty i pyszny sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie. Najlepiej smakuje, kiedy po przygotowaniu przynajmniej przez noc poleży w lodówce. Dobrym dopełnieniem będzie tutaj pełnoziarniste lub razowe pieczywo.

Do wykonania wystarczą zaledwie 4 składniki: jogurt grecki, gotowane buraki, cebulka i oczywiście śledzie. Do tego pieprz i ulubione zioła (u mnie tymianek i oregano tym razem, dodałam też słodką wędzoną paprykę).

 


 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI I CEBULKĄ

- składniki na 4-5 porcji:

 

  • 500 g śledzi

  • 4 średnie buraki, ugotowane

  • 1 mała cebula

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego (300-400 g)

  • pieprz, papryka czerwona, tymianek, oregano (lub inne zioła)

  • 1-2 kromki pieczywa na porcję

 


 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI I CEBULKĄ

- sposób przygotowania:

 

  • Śledzie wymocz przez noc w zimnej wodzie (lub przynajmniej 3-4 godziny, wymieniając w tym czasie wodę 2-3 razy).

 

  • Pokrój je na mniejsze części, wymieszaj z pokrojonymi w kostkę burakami, posiekaną drobno cebulą i jogurtem.

 

  • Dopraw pieprzem, papryką i ziołami. Dokładnie wymieszaj.

 

  • Przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw na noc do lodówki. Śledzie zjedz w ciągu 2-3 dni.

 

 

 


1 porcja to około:

437 kcal / 26.4 g B / 24.2 g T / 31 g W / 4.9 g błonnika


* porcja, dla której policzyłam kalorie i makroskładniki to:

1/5 sałatki z przepisu + 1 kromka chleba żytniego razowego

 

 

 

Sałatka śledziowa z burakami i cebulką

04 lutego 2020
Prosta sałatka śledziowa z burakami i cebulką

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka