Czym jest szakszuka? To po prostu jajka duszone w warzywach. Brzmi bardzo, ale
to bardzo prosto i takie też jest w wykonaniu:
do zeszklonych wcześniej warzyw (pokrojonych nie inaczej, jak wedle Twojego uznania) wbijasz jajka, a później dusisz pod przykryciem przez kilka minut - na tyle, żeby białko się ścięło, a żółtka pozostały płynne.
Jakie dodasz warzywa, zależy już od Ciebie!
Ja najczęściej robię w duszonych pomidorach i papryce, a tym razem wkroczyła
Do tego pieczywo, jeszcze dodatek świeżych warzyw na talerzu i gotowe!
Poniżej podaję składniki i dokładne wykonanie dla osób, które będą robić po raz pierwszy.
Na końcu znajdziesz też wartość energetyczną i zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów oraz kilka słów o tym, jak łatwo zmienić wartość energetyczną posiłku, nie zmieniając znacząco jego objętości.
jaja kurze całe: 3 sztuki (150 g)
olej rzepakowy: 1 łyżeczka (5 g)
ser pleśniowy, lazur błękitny: 10 g
cebula: 1/2 sztuki (50 g)
jarmuż: 3 garście (60 g)
chleb żytni razowy: 2 kromki (70 g)
jaja kurze całe: 3 sztuki (150 g)
olej rzepakowy: 1 i 1/2 łyżki (15 g)
ser pleśniowy, lazur błękitny: 20 g
cebula: 1/2 sztuki (50 g)
jarmuż: 3 garście (60 g)
chleb żytni razowy: 3 kromki (105 g)
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju - do duszenia dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy.
Dodaj posiekany jarmuż i duś jeszcze 2 minuty.
Wbij jajka, posyp je szczyptą soli. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut (2-3 minuty).
Szakszuka będzie gotowa, kiedy białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne.
Całość przełóż na talerz, posyp pokruszonym lazurem i dodaj pieczywo i jeszcze garść świeżych warzyw.
Składniki podaję w dwóch wersjach z różnymi porcjami, a co za tym idzie - w dwóch wersjach kalorycznych: 481 kcal vs 721 kcal. Jak widzisz, objętość dwóch wersji jest bardzo podobna, pomimo znaczącej różnicy, jeśli chodzi i wartość energetyczną.
Jak to zrobiłam? Zmieniłam trochę ilość dodanego sera i oleju, czyli produktów, które w niewielkiej objętości dostarczają sporo energii. Jedyna widoczna dla oka zmiana to jedna kromka pieczywa więcej, bo nie chciałam podbijać kaloryczność jedynie tłuszczami.
To pocieszenie zarówno dla osób, które chcą zwiększyć masę ciała ale nie jeść objętościowo o wiele większych posiłków, jak również dla tych, którzy chcą zrzucić trochę zbędnych kilogramów, bo naprawdę nie ma konieczności jedzenia takich mini porcji, jakich się wiele osób obawia!
Z drugiej strony, warto pamiętać, że niektóre produkty, nawet te zdrowe, dostarczają jednak sporo energii i kontrolować ilości, jakie dodajemy do posiłków (choćby na oko, ale jednak zwracać uwagę).
Najnowsze
w tej kategorii:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone