Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem
15 lutego 2021
Sałatka z komosą, indykiem i warzywami to przepis na szybki obiad lub kolację na ciepło z wykorzystaniem wcześniej upieczonego mięsa
10 lutego 2021
Szakszuka, czyli jajka duszone w warzywach, to nie tylko pyszny posiłek, który można zrobić w mniej niż 15 minut. To

Zajrzyj też tutaj

Sposobów na to, żeby zastąpić sklepowe sosy jest wiele, a większość z nich to sposoby bardzo proste. Dzisiaj weźmy pod lupę sos czosnkowy.

Bierzesz jogurt naturalny, opcjonalnie niewielką ilość majonezu, czosnek, ulubione przyprawy, mieszasz i gotowe! Poniżej przedstawiam moją propozycję i proporcje, jakie najczęściej - zazwyczaj na oko - stosuję. 

 


 

DOMOWY SOS CZOSNKOWY

- składniki na 2-4 porcje:

 

  • jogurt naturalny - około 1 szklanka

  • majonez - 1 łyżka, opcjonalnie

     (tutaj znajdziesz przepis na domowy majonez w 3 minuty)

  • czosnek - 1-3 ząbki 

  • przyprawy

 


 

DOMOWY SOS CZOSNKOWY

- jak zrobić? Najprostszy sposób:

 

  • Do niewielkiej miski wsyp przetarty czosnek, dodaj przyprawy i majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu, wymieszaj i dopiero wtedy dodaj resztę jogurtu i znowu wymieszaj.

  • Stopniowe dodawanie jogurtu zapobiega powstawaniu grudek - dzięki temu sos będzie gotowy o wiele szybciej.

 

 


 

DOMOWY SOS CZOSNKOWY

- jak przyprawić?

 

Jeśli chodzi o przyprawy, to ja zawsze dodaję całą mieszankę - sól, pieprz, paprykę czerwoną, słodką wędzoną, papryczkę chili, suszone i świeże zioła (uwielbiam wersję z tymiankiem), czasami dodaję też kurkumę czy gałkę muszkatołową. Sos ma też ciekawy smak z dodatkiem niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego.

Ale myślę, że równie dobrze sprawdzają się też najprostsze połączenia, takie jak sól, pieprz i majeranek!

 

 

 

 

Jak zrobić domowy sos czosnkowy?

25 marca 2020
Krakersy z mąki owsianej, z sezamem i czarnuszką. Proste i zdrowe. Płatki owsiane, mleko lub woda, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, przyprawy. Krakersy w zdrowszej wersji. Zdrowe krakersy. Krakersy bezglutenowe.

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka