Imię i nazwisko (wymagane)
Temat
Twój email (wymagane)
Treść wiadomości (wymagane)
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — odpowiedź wyślę na Twój adres mailowy.
Upewnij się, że wypełniłeś/aś wszystkie pola.

Potrzebujesz indywidualnych konsultacji dietetycznych?

Wyślij wiadomość przez formularz 

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

05 maja 2021
Na czym polega dieta łatwostrawna, po co się ją wprowadza i kiedy może przynieść korzyści? Jeśli zastanawiasz się, dla kogo
25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem
10 lutego 2021
Szakszuka, czyli jajka duszone w warzywach, to nie tylko pyszny posiłek, który można zrobić w mniej niż 15 minut. To

Najnowsze

w tej kategorii:

4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem

 

Kochani, chciałam zebrać tutaj dla Was najważniejsze zasady profilaktyki pierwotnej chorób nowotworowych. Na dole strony znajdziecie też plik z poniższymi zasadami do pobrania.
 

Profilaktyka pierwotna to działania, które podejmuje się jeszcze przed wystąpieniem choroby. Jest to podejście całościowe, które dotyczy nie tyle pojedynczych aspektów lub składników diety, co działań podejmowanych na wielu płaszczyznach. Mówimy więc zazwyczaj o zmianach w całym stylu życia, na który składa się dieta, aktywność fizyczna, wykonywanie badań kontrolnych.

 

Te najważniejsze zasady w profilaktyce chorób onkologicznych, które może wprowadzić każda osoba są jednocześnie bardzo proste, i jak zauważycie, dotyczą właśnie całościowego podejścia do sposobu żywienia i stylu życia.

 

Nie znajdziecie tutaj rewelacji takich jak witamina B17, wyciąg z rośliny X czy inne 'cuda'... No właśnie, cuda - niestety dotąd nie potwierdzono, nie znaleziono ani nie wynaleziono jednego produktu, który byłby remedium na wszelkie zło.

Pojedyncze produkty (choć kilka wymieniłam) nie działają w ten sposób - pożądany efekt może dać tylko całościowe podejście do stylu życia i sposobu żywienia, ja również wykonywanie badań kontrolnych.

 

Co jest ważne w profilaktyce w profilaktyce chorób nowotworowych?

 

• Utrzymywanie prawidłowej masy ciała, zapobieganie lub leczenie otyłości, zwłaszcza brzusznej.

• Dbanie o prawidłowy stan odżywienia, zapobieganie niedoborom pokarmowym (poprzez prawidłową dietę skomponowaną z różnorodnych produktów spożywczych o niskim stopniu przetworzenia).

Niewskazane jest systematyczne zażywanie suplementów diety (zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki odżywcze powinna pokrywać zbilansowana i urozmaicona dieta, a suplementy powinny być przyjmowane pod kontrolą lekarza i/lub dietetyka w uzasadnionych przypadkach niedoborów lub chorób - w kontekście chorób onkologicznych należy pamiętać o tym, że również nadmiar niektórych składników może zwiększać ryzyko rozwoju choroby).

• Aktywny tryb życia - przynajmniej 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej w ciągu dnia. Umiarkowana aktywność fizyczna to spacery, marsze, marszobiegi, bieganie, jazda na rowerze, basen.

• Wykonywanie regularnych badań kontrolnych.

 

Produkty, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

 

• Żywność nieprzetworzona pochodzenia roślinnego – minimum 5 porcji (400–600 g) różnokolorowych warzyw i owoców w ciągu dnia, jak najmniej oczyszczone i przetworzone produkty zbożowe (kasze, makarony, pieczywo, płatki zbożowe, otręby) oraz nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasole).

• Tłuste ryby morskie, jaja, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany spożywany na zimno), odpowiednio przechowywane orzechy, nasiona i pestki.

• Zielona herbata, kawa.

 

Produkty, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

 

• Mięso czerwone i jego przetwory (szczególnie solone, peklowane, wędzone, konserwowane).

Mięso czerwone w przetworzonej postaci zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów już w ilości 50 g / dzień (średnio są 2 plasterki wędliny w ciągu dnia).

Mięso czerwone w nieprzetworzonej postaci zwiększa ryzyko w ilości powyżej 500 g / tydzień.

Dodatkowe czynniki ryzyka to smażenie, długie pieczenie czy tradycyjne grillowanie (wszystkich rodzajów mięsa).

• Słodzone napoje, słodycze, produkty cukiernicze. Produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, o wysokim indeksie glikemicznym.

• Żywność wysokoenergetyczna i wysokoprzetworzona (fast-foody, gotowe dania).

• Sól kuchenna w dużych ilościach - aktualnie zalecane spożycie to do 5 g dziennie (2 g sodu) ze wszystkich źródeł.

• Źle przechowywane, spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych (mogą zawierać rakotwórcze aflatoksyny).

• Gorące napoje (napoje w temperaturze > 65˙C mogą powodować uszkodzenia termiczne w błonie śluzowej przewodu pokarmowego - ułatwia to przenikanie do organizmu związków rakotwórczych).

 

Czynniki stylu życia, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

 

• Palenie tytoniu.

• Siedzący tryb życia.

• Nadużywanie alkoholu (nie ma bezpiecznej dawki, a nawet niewielka ilość alkoholu może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów).

• Narażenie na stres.

• Unikanie badań kontrolnych (właściwa diagnostyka i leczenie zmian przednowotworowych to również bardzo ważny element profilaktyki).

 

Profilaktyka chorób nowotworowych_co zmniejsza ryzyko raka_czynniki stylu życia_dieta

 

Profilaktyka chorób nowotworowych_co zwiększa ryzyko raka_czynniki stylu życia_dieta

 

Tutaj pobierzesz plik: Najważniejsze zasady profilaktyki chorób nowotworowych.

 

Profilaktyka chorób nowotworowych - co jeść a czego unikać oraz czynniki stylu życia

04 lutego 2021
choroby nowotworowe_rak_profilaktyka_co jeść_czego unikać_czynniki żywieniowe_aktywność fizyczna_styl życia

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka