DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Dieta łatwostrawna (lekkostrawna) - kiedy i dla kogo ją wprowadzać? Jakie ma zastosowanie?
05 maja 2021

Dieta łatwostrawna - kiedy i dla kogo? Jakie ma zastosowanie?

Na czym polega dieta łatwostrawna, po co się ją wprowadza i kiedy może przynieść korzyści?

Jeśli zastanawiasz się, dla kogo i w jakim celu opracowano zasady diety łatwostrawnej - przeczytasz o tym poniżej.

Dowiesz się też, jakie mogą być modyfikacje diety łatwostrawnej w zależności od stanu zdrowia i jakie są najważniejsze funkcje tego rodzaju diety.

 

Dieta łatwostrawna - główne zasady

 

Najważniejsze założenia diety łatwostrawnej:

 

  • wykluczenie produktów smażonych, długo pieczonych i grillowanych, wędzonych,

  • ograniczenie lub wykluczenie nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który jest obecny w razowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach i pestkach, surowych warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych,

  • zastąpienie smażenia gotowaniem w wodzie lub na parze, duszeniem bez obsmażania, pieczeniem w naczyniu żaroodpornym lub rękawie,

  • zastąpienie tłustych mięs i przetworów mięsnych chudym mięsem drobiowym, chudą wołowiną, chudymi rybami, tłustymi rybami w świeżej postaci.

 

 

Dieta łatwostrawna - jakie ma zastosowanie?

 

Dieta łatwostrawna znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie korzystne będzie odciążenie zarówno przewodu pokarmowego jak i narządów, które należą do układu pokarmowego. Narządy te to wątroba i drogi żółciowe, trzustka.

Taka potrzeba zachodzi szczególnie w przypadku wszelkich chorób układu pokarmowego ale również w innych chorobach, które stanowią duże obciążenie dla organizmu.

 

 

Dieta łatwostrawna - dla kogo?

 

Wiemy już, w jakich sytuacjach dieta łatwostrawna może być pomocna. Teraz przyjrzyjmy się bliżej, w jakich konkretnych przypadkach zaleca się stosowanie zasad tego rodzaju diety.

 

Dieta łatwostrawna zalecana jest Pacjentom w następujących przypadkach:

 

  • choroby jamy ustnej i przełyku

  • choroby i schorzenia czynnościowe przewodu pokarmowego (np. choroba refluksowa przełyku, dysfagia czynnościowa, tendencja do wzdęć )

  • ostre i przewlekłe zapalenie żołądka

  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

  • nowotwory przewodu pokarmowego i/lub radioterapia okolic jamy brzusznej

  • chemioterapia w leczeniu chorób onkologicznych

  • wyrównane choroby nerek i dróg moczowych

  • choroby infekcyjne przebiegających z gorączką

  • ostre i przewlekłe choroby układu oddechowego

  • okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych

  • nieswoiste choroby zapalne jelit w okresie zaostrzenia (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna)

 

  • starszy wiek

  • przygotowanie do badań takich jak USG lub RTG jamy brzusznej, kolonoskopia, gastroskopia

 

 

Dieta łatwostrawna - cele

 

  • odciążenie układu pokarmowego,

  • zmniejszenie nasilenia występujących dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (takich jak np. biegunki, bóle brzucha, wzdęcia),

  • pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne,

  • dieta łatwostrawna nie jest z założenia dietą odchudzającą

... a wręcz przeciwnie - często stosowana jest w trakcie występowania różnych chorób, kiedy zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze jest zwykle zwiększone - w takim wypadku celem jest zapobieganie spadkowi masy ciała, dbanie o prawidłowy stan odżywienia. Prawidłowy stan odżywienia to lepsza odpowiedź organizmu na leczenie i szybszy czas rekonwalescencji i powrotu do zdrowia, mniej powikłań.

 

 

Dieta łatwostrawna - modyfikacje

 

Opracowując zasady diety łatwostrawnej dla konkretnej osoby, wychodzimy od ogólnych założeń i... modyfikujemy je w zależności od potrzeb. Na ostateczny 'wygląd' diety łatwostrawnej dopasowanej indywidualnie ma wpływ wiele czynników. Należy wziąć pod uwagę:

 

  • preferencje smakowe, możliwości organizacyjne i finansowe

  • indywidualną tolerancję poszczególnych produktów

  • ogólny stan zdrowia i występowanie ewentualnych innych problemów zdrowotnych

  • występujące objawy ze strony przewodu pokarmowego

  • element przewodu lub narząd układu pokarmowego, który zajęty jest chorobą

  • możliwości trawienne / możliwość spożywania posiłków w formie stałej lub o zmienionej konsystencji

 

Dieta łatwostrawna i jej podstawowe modyfikacje:

 

  • dieta łatwostrawna

  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

  • dieta łatwostrawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

  • Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji

  • pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

  • Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji:

      - płynna, płynna wzmocniona, papkowata

  • Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa

  • Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

 


 

Więcej o diecie łatwostrawnej przeczytasz tutaj:

 

 


 

W oparciu o:

  • H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, 2012.

  • M. Jarosz, Praktyczny Podręcznik Dietetyki,  IŻŻ, Warszawa 2010.

  • Dieta łatwostrawna - zasady i wskazania. Gastroenterologia praktyczna [dostęp: 5.05.2021, godzina 9.05, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna-----zasady-i-wskazania.html/m337].

  • Dieta lekkostrawna. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej [dostęp: 5.05.2021, godzina 9.15, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-lekkostrawna/].

 


 

Najnowsze

w tej kategorii:

16 stycznia 2024
Zwiększenie ilości białka w diecie to jedno z najczęstszych zaleceń kierowanych do pacjentów onkologicznych, to również jedna z pierwszych kwestii,
05 maja 2021
Na czym polega dieta łatwostrawna, po co się ją wprowadza i kiedy może przynieść korzyści? Jeśli zastanawiasz się, dla kogo
25 lutego 2021
Jadłospis uwzględnia 4 posiłki - śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Podwieczorek można też zjeść jako drugie śniadanie - pomiędzy śniadaniem

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone