Jeśli zastanawiasz się, dla kogo i w jakim celu opracowano zasady diety łatwostrawnej - przeczytasz o tym poniżej.
Dowiesz się też, jakie mogą być modyfikacje diety łatwostrawnej w zależności od stanu zdrowia i jakie są najważniejsze funkcje tego rodzaju diety.
Najważniejsze założenia diety łatwostrawnej:
wykluczenie produktów smażonych, długo pieczonych i grillowanych, wędzonych,
ograniczenie lub wykluczenie nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który jest obecny w razowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach i pestkach, surowych warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych,
zastąpienie smażenia gotowaniem w wodzie lub na parze, duszeniem bez obsmażania, pieczeniem w naczyniu żaroodpornym lub rękawie,
zastąpienie tłustych mięs i przetworów mięsnych chudym mięsem drobiowym, chudą wołowiną, chudymi rybami, tłustymi rybami w świeżej postaci.
Dieta łatwostrawna znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie korzystne będzie odciążenie zarówno przewodu pokarmowego jak i narządów, które należą do układu pokarmowego. Narządy te to wątroba i drogi żółciowe, trzustka.
Taka potrzeba zachodzi szczególnie w przypadku wszelkich chorób układu pokarmowego ale również w innych chorobach, które stanowią duże obciążenie dla organizmu.
Wiemy już, w jakich sytuacjach dieta łatwostrawna może być pomocna. Teraz przyjrzyjmy się bliżej, w jakich konkretnych przypadkach zaleca się stosowanie zasad tego rodzaju diety.
choroby jamy ustnej i przełyku
choroby i schorzenia czynnościowe przewodu pokarmowego (np. choroba refluksowa przełyku, dysfagia czynnościowa, tendencja do wzdęć )
ostre i przewlekłe zapalenie żołądka
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
nowotwory przewodu pokarmowego i/lub radioterapia okolic jamy brzusznej
chemioterapia w leczeniu chorób onkologicznych
wyrównane choroby nerek i dróg moczowych
choroby infekcyjne przebiegających z gorączką
ostre i przewlekłe choroby układu oddechowego
okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
nieswoiste choroby zapalne jelit w okresie zaostrzenia (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna)
starszy wiek
przygotowanie do badań takich jak USG lub RTG jamy brzusznej, kolonoskopia, gastroskopia
odciążenie układu pokarmowego,
zmniejszenie nasilenia występujących dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (takich jak np. biegunki, bóle brzucha, wzdęcia),
pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne,
dieta łatwostrawna nie jest z założenia dietą odchudzającą
... a wręcz przeciwnie - często stosowana jest w trakcie występowania różnych chorób, kiedy zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze jest zwykle zwiększone - w takim wypadku celem jest zapobieganie spadkowi masy ciała, dbanie o prawidłowy stan odżywienia. Prawidłowy stan odżywienia to lepsza odpowiedź organizmu na leczenie i szybszy czas rekonwalescencji i powrotu do zdrowia, mniej powikłań.
Dieta łatwostrawna - modyfikacje
Opracowując zasady diety łatwostrawnej dla konkretnej osoby, wychodzimy od ogólnych założeń i... modyfikujemy je w zależności od potrzeb. Na ostateczny 'wygląd' diety łatwostrawnej dopasowanej indywidualnie ma wpływ wiele czynników. Należy wziąć pod uwagę:
preferencje smakowe, możliwości organizacyjne i finansowe
indywidualną tolerancję poszczególnych produktów
ogólny stan zdrowia i występowanie ewentualnych innych problemów zdrowotnych
występujące objawy ze strony przewodu pokarmowego
element przewodu lub narząd układu pokarmowego, który zajęty jest chorobą
możliwości trawienne / możliwość spożywania posiłków w formie stałej lub o zmienionej konsystencji
Dieta łatwostrawna i jej podstawowe modyfikacje:
dieta łatwostrawna
dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
dieta łatwostrawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji:
- płynna, płynna wzmocniona, papkowata
Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
Więcej o diecie łatwostrawnej przeczytasz tutaj:
Dieta łatwostrawna (lekkostrawna) - przykładowe posiłki i przepisy
Puchate placuszki z bananem na diecie łatwostrawnej - prosty przepis
Ciasto drożdżowe na diecie łatwostrawnej - bez kruszonki, bez zagniatania
W oparciu o:
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, 2012.
M. Jarosz, Praktyczny Podręcznik Dietetyki, IŻŻ, Warszawa 2010.
Dieta łatwostrawna - zasady i wskazania. Gastroenterologia praktyczna [dostęp: 5.05.2021, godzina 9.05, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna-----zasady-i-wskazania.html/m337].
Dieta lekkostrawna. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej [dostęp: 5.05.2021, godzina 9.15, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-lekkostrawna/].
Najnowsze
w tej kategorii:
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone