Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -
09 listopada 2021
Hummus z dodatkiem buraka to bardzo ciekawe połączenie, zarówno wizualnie, jak i smakowo! Warto wypróbować, tym bardziej, że sposób przygotowania

Najnowsze

w tej kategorii

 

Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje:

 

Galaretka truskawkowa:

  • 450 truskawek (mrożone)

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

  • opcjonalnie - 1 łyżka cukru trzcinowego (lub erytrytolu)

 

Galaretka owocowa - proporcje:

  • 250 ml musu owocowego (mus już przetarty z pestek, skórek)

  • 1,5 łyżeczki żelatyny

  • opcjonalnie - cukier trzcinowy lub erytrytol (do smaku)

 

Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - prosty przepis:

 

  • Truskawki wyłóż na patelnię, rozmroź, bardzo delikatnie podgrzewając.

  • Rozmrożone truskawki zblenduj, następnie przetrzyj przez gęste sito, aby usunąć pestki - powstanie ok. 300 ml musu (im większa powierzchnia sitka, tym szybciej owoce będą przetarte).

  • 1/3 szklanki musu podgrzej w rondelku, aż mus będzie gorący.

  • Zdejmij z ognia, wsyp żelatynę, i mieszaj do rozpuszczenia (jeśli nie rozpuści się całość, dodaj niewielką porcję musu i znowu podgrzej, aż masa będzie gorąca, ale nie wrząca, mieszaj do rozpuszczenia).

  • Rozrobioną w musie żelatynę wymieszaj szybko z pozostałym musem owocowym.

  • Całość wylej do naczynia, odstaw na noc do stężenia.

  • Galaretkę pokrój w naczyniu w kostkę.

  • Wyciągaj, delikatnie podważając szpatułką silikonową.

 

Galaretka owocowa na diecie łatwostrawnej - wskazówki:

 

  • W sezonie, kiedy jest dostęp do świeżych truskawek - jak najbardziej można je wykorzystać (przy dobrej tolerancji owoców surowych) - w takim wypadku owoce należy zblendować na mus i zastosować proporcje jak w przypadku truskawek mrożonych.

  • Galaretka z innych owoców - można wykorzystać też inne owoce - maliny, wiśnie, jagody, porzeczki - co ważne, na diecie łatwostrawnej owoce należy obierać i/lub usuwać pestki.

    •  Żeby usunąć pestki, potrzebne jest gęste sito - im większa powierzchnia sitka, tym będzie sprawniej.

  • Galaretkę owocową można wykorzystać jako dekorację do ciast, dodatek go deserów jogurtowych, budyniu czy owsianki.

 

Przepisy z wykorzystaniem galaretki truskawkowej:

 

 

dieta lekkostrawna - sernik z dodatkiem galaretki truskawkowej

 

Prosty przepis na galaretkę truskawkową - dodatek do deserów na diecie łatwostrawnej

17 grudnia 2021
Prosty przepis na galaretkę truskawkową - dodatek do deserów na diecie łatwostrawnej - dietetyk kliniczny i onkologiczny

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka