18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Wegańskie smarowidło o intensywnym smaku natki pietruszki i czosnku. Nieskomplikowane i proste do zrobienia.

Jeśli szukasz zamienników masła, chcesz zadbać o obecność zdrowych tłuszczów w diecie, albo po prostu lubisz eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków - ten przepis jest dla Ciebie!

Jeśli jesteś osobą początkującą w kuchni - pod opisem sposobu wykonania znajdziesz też zdjęcia, na których uwieczniłam wszystkie kroki. 

 

Niżej znajdziesz też kilka informacji na temat wartości odżywczych, kalorii i makroskładników... bo takie wege "masełko" zrobione z natki pietruszki, czosnku, oliwy, orzechów i siemienia lnianego oprócz tłuszczu dostarcza też witamin i błonnika!

 


 

WEGAŃSKIE MASEŁKO PIETRUSZKOWE

- składniki:

 

  • siemię lniane - 3 łyżki

  • orzechy włoskie - 3-4 orzechy 

  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • woda - ⅓ szklanki

  • czosnek - 2-3 ząbki

  • natka pietruszki - 1 duży pęczek lub dwa małe

  • przyprawy: sól, pieprz

 


 

WEGAŃSKIE MASEŁKO PIETRUSZKOWE

- jak zrobić?

 

  • Siemię lniane i orzechy wsyp do wysokiego wąskiego pojemnika (albo do naczynia blendera).

  • Dolej wodę i olej, dodaj przetarty czosnek.

  • Zblenduj wszystko na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany - trwa to około minuty.

  • Posiekaj pietruszkę - w miarę drobno, tak, żeby blendować ją jak najkrócej, w przeciwnym razie może zgorzknieć :)

  • Posiekaną natkę wsyp do masy i krótko zblenduj (około pół minuty wystarczy - nie blenduj dłużej niż minutę).

  • Na koniec dodaj sól i pieprz - do smaku, dokładnie wszystko wymieszaj.

  • Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce nie dłużej niż 7 dni.

 


 

NA ZDJĘCIACH - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK PO KROKU

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

Do wysokiego naczynia wsyp siemię lniane, posiekane orzechy, przetarty czosnek.

Dolej wodę i oliwę (lub olej rzepakowy).

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

Zblenduj wszystko na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany

- trwa to około minuty.

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

Ponownie zblenduj - tym razem przez około pół minuty.

Gotowe!

Masełko przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce do 7 dni.

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

WEGAŃSKIE MASEŁKO PIETRUSZKOWE

- z czym podawać?

 

Takie wege masełko jest idealnym smarowidłem do kanapek.

Będzie świetnym zamiennikiem masła - między innymi dla osób z dyslipidemią, dla których korzystne jest ograniczanie tłuszczów nasyconych w codziennym jadłospisie.

Warto jednak używać go wyłącznie do smarowania - nie powinno się na nim smażyć, szkoda pozbywać się prozdrowotnych właściwości takiego smarowidła.

 

... a może wegańskie pesto pietruszkowe z siemieniem lnianym?

Jeśli do gotowego masełka dodasz więcej wody, tak, by konsystencja była bardziej płynna - otrzymasz pesto.

Możesz je wykorzystać podobnie jak masło - do smarowania pieczywa. Sprawdzi się też jako dodatek do makaronu czy sos do sałatek.

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

WEGAŃSKIE MASEŁKO PIETRUSZKOWE

- wartość odżywcza, energetyczna i makroskładniki

 

1 łyżeczka masełka pietruszkowego przygotowanego według przepisu waży około 10 g i zawiera średnio 25 kcal.

Dla porównania - ta sama ilość tradycyjnego masła to już 75 kcal ...

Więc w miejsce 1 łyżeczki masła można zjeść aż 3 łyżeczki tego pysznego wege smarowidła a kaloryczność będzie ta sama!

To niezłe rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie pieczywa posmarowanego cieniutką warstwą masła.

 

Kolejny plus jest taki, że olej rzepakowy/oliwa, siemię lniane i orzechy dostarczają tzw. zdrowych tłuszczów - kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych - w tym kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których często brakuje w codziennej diecie.

Natka pietruszki jest cennym źródłem witaminy C.

Dodatkowo zarówno natka pietruszki, jak i siemię lniane wraz z orzechami dostarczają błonnika pokarmowego. Niby "masło", a tyle różnych składników.

 

Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

 

 

 

 

Wegańskie masełko pietruszkowe

14 czerwca 2020
Weganskie-masło-pietruszkowe_wege-przepisy_weganskie-pesto-pietruszkowe_siemie-lniane

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone