Wegańskie smarowidło o intensywnym smaku natki pietruszki i czosnku. Nieskomplikowane i proste do zrobienia.
Jeśli szukasz zamienników masła, chcesz zadbać o obecność zdrowych tłuszczów w diecie, albo po prostu lubisz eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków - ten przepis jest dla Ciebie!
Jeśli jesteś osobą początkującą w kuchni - pod opisem sposobu wykonania znajdziesz też zdjęcia, na których uwieczniłam wszystkie kroki.
Niżej znajdziesz też kilka informacji na temat wartości odżywczych, kalorii i makroskładników... bo takie wege "masełko" zrobione z natki pietruszki, czosnku, oliwy, orzechów i siemienia lnianego oprócz tłuszczu dostarcza też witamin i błonnika!
siemię lniane - 3 łyżki
orzechy włoskie - 3-4 orzechy
olej rzepakowy/oliwa z oliwek - 3 łyżki
woda - ⅓ szklanki
czosnek - 2-3 ząbki
natka pietruszki - 1 duży pęczek lub dwa małe
przyprawy: sól, pieprz
Siemię lniane i orzechy wsyp do wysokiego wąskiego pojemnika (albo do naczynia blendera).
Dolej wodę i olej, dodaj przetarty czosnek.
Zblenduj wszystko na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany - trwa to około minuty.
Posiekaj pietruszkę - w miarę drobno, tak, żeby blendować ją jak najkrócej, w przeciwnym razie może zgorzknieć :)
Posiekaną natkę wsyp do masy i krótko zblenduj (około pół minuty wystarczy - nie blenduj dłużej niż minutę).
Na koniec dodaj sól i pieprz - do smaku, dokładnie wszystko wymieszaj.
Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
Do wysokiego naczynia wsyp siemię lniane, posiekane orzechy, przetarty czosnek.
Dolej wodę i oliwę (lub olej rzepakowy).
Zblenduj wszystko na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany
- trwa to około minuty.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Ponownie zblenduj - tym razem przez około pół minuty.
Gotowe!
Masełko przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce do 7 dni.
Takie wege masełko jest idealnym smarowidłem do kanapek.
Będzie świetnym zamiennikiem masła - między innymi dla osób z dyslipidemią, dla których korzystne jest ograniczanie tłuszczów nasyconych w codziennym jadłospisie.
Warto jednak używać go wyłącznie do smarowania - nie powinno się na nim smażyć, szkoda pozbywać się prozdrowotnych właściwości takiego smarowidła.
Jeśli do gotowego masełka dodasz więcej wody, tak, by konsystencja była bardziej płynna - otrzymasz pesto.
Możesz je wykorzystać podobnie jak masło - do smarowania pieczywa. Sprawdzi się też jako dodatek do makaronu czy sos do sałatek.
1 łyżeczka masełka pietruszkowego przygotowanego według przepisu waży około 10 g i zawiera średnio 25 kcal.
Dla porównania - ta sama ilość tradycyjnego masła to już 75 kcal ...
Więc w miejsce 1 łyżeczki masła można zjeść aż 3 łyżeczki tego pysznego wege smarowidła a kaloryczność będzie ta sama!
To niezłe rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie pieczywa posmarowanego cieniutką warstwą masła.
Kolejny plus jest taki, że olej rzepakowy/oliwa, siemię lniane i orzechy dostarczają tzw. zdrowych tłuszczów - kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych - w tym kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których często brakuje w codziennej diecie.
Natka pietruszki jest cennym źródłem witaminy C.
Dodatkowo zarówno natka pietruszki, jak i siemię lniane wraz z orzechami dostarczają błonnika pokarmowego. Niby "masło", a tyle różnych składników.
Najnowsze
w tej kategorii
Bądźmy w kontakcie
Copyright 2020 bielkadietetyk.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone