Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone

Justyna Bielka - ZnanyLekarz.pl

Bądźmy w kontakcie

14 września 2021
Seria 'dietetyczny ulubieniec' to zbiór przepisów, które szczególnie przypadły do gustu moim Pacjentom i Podopiecznym w trakcie odchudzania i zmiany
26 sierpnia 2021
Seria 'dietetyczny ulubieniec' to zbiór przepisów, które szczególnie przypadły do gustu moim Pacjentom i Podopiecznym w trakcie odchudzania i zmiany
23 sierpnia 2021
Seria 'dietetyczny ulubieniec' to zbiór przepisów, które szczególnie przypadły do gustu moim Pacjentom i Podopiecznym w trakcie odchudzania i zmiany

Najnowsze

w tej kategorii

 

Seria 'dietetyczny ulubieniec' to zbiór przepisów, które szczególnie przypadły do gustu moim Pacjentom i Podopiecznym w trakcie odchudzania i zmiany nawyków.

Bo odchudzanie może być pyszne!

Dzisiaj zapraszam po pierwszy w kolejce przepis, tym razem będzie na słodko - czyli złota owsianka w odsłonie z żurawiną, kurkumą i grejpfrutem. Pod przepisem czekają zamienniki dla wybranych składników i wskazówki.

 


 

W przepisach z tej serii proporcje składników podaję orientacyjnie i w miarach domowych - ilości kalorii nie podaję dlatego, że nie ma jednej odpowiedniej ilości kalorii w posiłkach czy w ciągu dnia, które sprawdzą się podczas odchudzania u wszystkich.

Nie są to też przepisy na odchudzające posiłki (bo odchudzające posiłki to mit, i ja uważam, że to dobra wiadomość!). Chcę za to pokazać, że podczas odchudzania nie trzeba się katować - można jeść smacznie, jeśli ustalimy odpowiedni plan działania i trzymamy się ujemnego bilansu kalorycznego (jemy mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie, jednak nie planujemy głodówek, a ustalamy takie porcje produktów w posiłkach, żeby tempo redukcji masy ciała było też odpowiednie dla zdrowia :)

 


 

 

Złocista owsianka z żurawiną, kurkumą i grejpfrutem

- składniki na 1 porcję:

 

  • płatki owsiane - 3-4 łyżki

  • mleko krowie lub napój roślinny - 1 szklanka

  • żurawina suszona - 1 łyżeczka

  • migdały - kilka sztuk (1 łyżka)

  • dla złotego koloru - kurkuma, mielona - 2-3 szczypty

  • grejpfrut, obrany z białych błonek - 1/3 sztuki

 

 

Złocista owsianka z żurawiną, kurkumą i grejpfrutem

- sposób przygotowania:

 

  • Płatki podgrzewaj z mlekiem i posiekaną żurawiną do zagotowania, dodaj kurkumę i wymieszaj całość (za pierwszym razem dodaj szczyptę lub dwie, z czasem dodawaj coraz więcej, aż owsianka uzyska złoty kolor - kurkuma nie ma smaku, ma jednak charakterystyczny zapach i niektórzy mogą potrzebować czasu, żeby się do tego zapachu przyzwyczaić).

  • Owsiankę po zagotowaniu ostaw do przestudzenia i napęcznienia płatków.

  • Przed zjedzeniem do owsianki dodaj cząstki grejpfruta i posiekane migdały.

 

 

smaczne dietetyczne przepisy od dietetyka - ulubione posiłki w trakcie odchudzania - złocista owsianka z żurawiną i kurkumą

 

Złocista owsianka - zamienniki do przepisu:

 

  • Płatki owsiane można wymienić na inne płatki zbożowe, na przykład orkiszowe, żytnie lub gryczane.

  • Grejpfruta można wymienić na inne owoce, na przykład pomarańcze, mandarynki, brzoskwinię.

  • Migdały można wymienić na inne orzechy, na przykład laskowe lub włoskie.

 

 

Wskazówki:

 

  • Napoje roślinne - w miarę możliwości wybieraj takie wzbogacone w wapń i witaminę B12 oraz witaminę D, szczególnie w sytuacji, kiedy na co dzień znacznie ograniczasz spożycie produktów mlecznych i mleka.

  • Napoje roślinne - w miarę możliwości NIE wybieraj takich 'wzbogaconych' w cukier, szukaj takich z informacją, że nie ma dodatku cukrów.

  • Orzechy/pestki/nasiona dodajemy posiekane dopiero na sam koniec, właściwie bezpośrednio przed zjedzeniem, bo...

 

Zarówno gotowanie jak i prażenie orzechów, pestek czy nasion (na przykład wtedy, kiedy dodajemy je do sałatek czy gotujemy z owsianką) nie tylko obniża, a wręcz pogarsza wartość odżywczą tych produktów:

 

  • obniża, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury zmniejsza się zawartość witamin,

  • pogarsza, ponieważ kwasy tłuszczowe, szczególnie te wielonienasycone, które są niestabilne (mówiąc po ludzku - łatwo je 'uszkodzić'), pod wpływem temperatury przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne.

 

Wniosek jest taki, jeśli zależy nam na właściwościach prozdrowotnych, na co dzień warto zrezygnować  z podprażania czy gotowania pestek/nasion i orzechów i stosować takie zabiegi okazjonalnie - i wiem, szczególnie orzechy/pestki/nasiona podprażone i dodane do sałatki są pyszne, nie ma co się oszukiwać, że tak nie jest :) dlatego warto zastosować metodę małych kroczków i zmniejszać częstotliwość takiej obróbki stopniowo (też musiałam w ten sposób to zaplanować :)

 

 

(dietetyczny ulubieniec #1) Złocista owsianka z żurawiną, kurkumą i grejpfrutem, czyli pyszne odchudzanie

23 sierpnia 2021
smaczne dietetyczne przepisy od dietetyka - ulubione posiłki w trakcie odchudzania - złocista owsianka z żurawiną i kurkumą

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

DIETETYK KLINICZNY

mgr Justyna Bielka