Owsiane krakersy z sezamem i czarnuszką

DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Krakersy z mąki owsianej, z sezamem i czarnuszką. Proste i zdrowe. Płatki owsiane, mleko lub woda, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, przyprawy. Krakersy w zdrowszej wersji. Zdrowe krakersy. Krakersy bezglutenowe.
25 marca 2020

Chrupiące owsiane krakersy - czyli jak zrobić pyszne krakersy w zdrowszej wersji?

Owsiane krakersy czyli krakersy w zdrowszej wersji. Proste, z łatwo dostępnych składników, choć można (i polecam) zaszaleć z przyprawami i dodatkami, takimi jak czarnuszka, sezam, suszona bazylia czy tymianek.

Jeśli lubisz próbować nowych smaków - koniecznie wypróbuj ten przepis. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, mleko i olej, reszta to już kwestia Twojej wyobraźni i tego, co jeszcze masz pod ręką.

 


Przepis znajdziesz też w moim ebooku Imprezowe Inspiracje.

Ebook jest darmowy - możesz pobrać go tutaj.


 

CHRUPIĄCE OWSIANE KRAKERSY

- składniki:

 

  • mąka owsiana - 2 szklanki

  • mleko krowie lub roślinne/woda - 3/4 szklanki

  • olej rzepakowy - 1/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • dodatki: czarnuszka - 2-3 łyżeczkisezam - 2-3 łyżkiprzyprawy: sól, bazylia, tymianek, papryka słodka wędzona, papryka słodka

 


 

CHRUPIĄCE OWSIANE KRAKERSY

- sposób przygotowania:

 

  • Płatki owsiane zblenduj na mąkę, tak, żeby uzyskać 2 szklanki. Mąkę przesyp do miski. Dodaj suche składniki - proszek do pieczenia, szczyptę soli, przyprawy, czarnuszkę i sezam, wymieszaj.

 

  • Dodaj mokre składniki, czyli mleko/wodę i olej, znowu dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż mąka wchłonie płyny.

 

  • Kiedy masa już zgęstnieje, wyrób ciasto: 1-2 minuty powinny wystarczyć, żeby powstała elastyczna masa (jeśli ciasto przywiera do rąk, odstaw je jeszcze na kilka-kilkanaście minut).

 

  • Wyłóż cienką warstwę ciasta na blachę (rozwałkuj albo rozgnieć dłońmi), pokrój w prostokąty. Krakersy piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

  • Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

 


 

Z czym jeść owsiane krakersy?

 

Chrupiące owsiane krakersy w zdrowszej wersji możesz wykorzystać jako dodatek do hummusu, lub jako dodatek do nich przygotować jakiś sos, na przykład sos czosnkowy. Równie dobrze smakują bez dodatków. Podczas przygotowywania warto dobrze je doprawić ulubionymi przyprawami.

 


 

Ebook Imprezowe Inspiracje - co jeszcze tam znajdziesz?

 

Spis treści:

 

1. Hummus ze słonecznikiem  

2. Minipizze na owsianym spodzie  

3. Minitarty z nadzieniem z pieczarek i soczewicy  

4. Krakersy owsiane  

5. Pełnoziarniste paszteciki z nadzieniem pieczarkowym 

6. Muffiny jajeczne z brokułami i papryką  

7. Zielone muffiny ze szpinakiem  

8. Szybka sałatka z łososiem  

9. Sałatka z buraków, fety, rukoli i orzechów  

10. Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą  

11. Tortille z pesto, twarożkiem i łososiem  

12. Koreczki ogórkowe z łososiem i twarożkiem  

13. Chrupiąca ciecierzyca  

14. Szaszłyki z piekarnika

15. Salsa z awokado i pomidorów

 

Ebook jest darmowy - możesz pobrać go tutaj.

 

 

 

Zajrzyj też tutaj

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobór produktów na
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone