DIETETYK ONKOLOGICZNY

mgr Justyna Bielka-Grocka

Krakersy z mąki owsianej, z sezamem i czarnuszką. Proste i zdrowe. Płatki owsiane, mleko lub woda, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, przyprawy. Krakersy w zdrowszej wersji. Zdrowe krakersy. Krakersy bezglutenowe.
25 marca 2020

Hummus - wersja podstawowa

Żeby zrobić najprostszy - a przy tym pyszny! - hummus, potrzebujesz ciecierzycy, oleju i ulubionych przypraw. No dobra, jeszcze przyda się trochę wody, jeśli chcesz nieco rozrzedzić konsystencję.

 

Hummus najczęściej utożsamiany jest z pastą z ciecierzycy i tahini, czyli masła sezamowego. Wiele osób, nie mając pod ręką tahini, szybko się zniechęca i ostatecznie nie przygotowuje hummusu wcale. Ale przecież kto nam broni eksperymentować?

 

Tym bardziej, że hummus to tak naprawdę ogólna nazwa na pastę i to nie tylko z ciecierzycy ale też innych roślin strączkowych.

 

Każdy może więc wymyślić swój własny hummus, z tahini czy bez. Ja robię w wielu wersjach, ale dzisiaj przedstawiam tę najprostszą.

 


 

HUMMUS W NAJPROSTSZEJ WERSJI

- składniki na 2 - 4 porcje:

 

  • ciecierzyca, odsączona - 1 puszka konserwowej / ok. 1 i ¼ szklanki ugotowanej / 11 łyżek / 220 g

  • olej rzepakowy, uniwersalny - 2 łyżki / 20 ml

  • czosnek - 3 ząbki / 15 g

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona,  papryka słodka, chili, majeranek, tymianek, zamiennie: kmin rzymski / garam masala / kminek

  • opcjonalnie – kilka łyżek zimnej wody, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny

 


 

HUMMUS W NAJPROSTSZEJ WERSJI

- jak zrobić?

 

  • Do naczynia blendera wsyp ciecierzycę, dodaj olej, przyprawy, przetarty czosnek i - jeśli używasz - sok z cytryny. Całość zblenduj na jednolitą masę (trwa to kilka minut). Jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo dodawaj zimną wodę - tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

 

  • Gotowy hummus możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami.

 

  • Przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku, do 5 dni.

 


 

Z czym jeść hummus?

 

Hummus idealnie pasuje do świeżych warzyw, pokrojonych w słupki (marchewka, kalarepa, papryka, seler naciowy), pieczywa, jako nadzienie do omletów. Sprawdzi się też jako przystawka na imprezę w towarzystwie krakersów, na przykład krakersów owsianych (warzyw oczywiście również!).

 

 

Zajrzyj też tutaj

05 kwietnia 2024
Przykładowy jadłospis, który można stosować w trakcie chemioterapii, kiedy nie występują nasilone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W tej sytuacji
20 grudnia 2021
Lekki sernik na biszkoptach, z dodatkiem brzoskwiń i truskawkowej galaretki. Bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny! Prawie każdy
17 grudnia 2021
Galaretka truskawkowa na diecie łatwostrawnej - składniki i proporcje: Galaretka truskawkowa: 450 truskawek (mrożone) 2 płaskie łyżeczki żelatyny opcjonalnie -

Bądźmy w kontakcie

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone