18 października 2020
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, z porządną dawką cynamonu i suszonego imbiru, pachnące i sprężyste (a to za sprawą dodatku sody
12 października 2020
Pyszny i prosty sernik bez pieczenia, bez dodatku cukru, o niskiej zawartości tłuszczu. Przepis przyjazny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą
10 października 2020
Lekka pizza na pełnoziarnistym, cienkim spodzie pachnącym bazylią, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów, roszponki i cebuli. No i oczywiście oliwy. Dużym

Zajrzyj też tutaj

Prosty przepis na szybki wegański obiad, który możesz zrobić w środku tygodnia - makaron z ciecierzycą, kapustą czerwoną i marchewką.

Proste składniki, które tworzą kolorowe i ciekawe w smaku połączenie!

Pod przepisem znajdziesz też kilka moich sposobów na to, żeby przygotować taki posiłek jeszcze szybciej.

 


 

MAKARON Z CIECIERZYCĄ, KAPUSTĄ CZERWONĄ I MARCHEWKĄ

- składniki na 2 porcje:

 

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti - 1 duża garść / 150 g

  • ciecierzyca, ugotowana - 1 i 1/2 szklanki / 250 g

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki / 30 g

  • kapusta czerwona - 1/4 małej główki / ok. 200 g

  • marchewka - 2 średnie / ok. 200 g

  • cebula - 1 duża / ok. 200 g

  • czosnek - 3 ząbki / 15 g

  • imbir - pasek ok. 2 cm / 10 g

  • przyprawy: sól, pieprz, kminek lub kumin, gałka muszkatołowa, papryka słodka i słodka wędzona, chili, oregano, tymianek

  • dodatki: natka pietruszki, czarnuszka

 


 

MAKARON Z CIECIERZYCĄ, KAPUSTĄ CZERWONĄ I MARCHEWKĄ

- sposób przygotowania:

 

  • Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię. Wlej łyżkę oleju, dodaj przyprawy i zacznij dusić - w razie potrzeby dolej trochę wody.

 

  • Posiekaj kapustę i dodaj do cebuli. Gotuj bez przykrycia, mieszając do czasu do czasu i w miarę potrzeby podlewając wodą (zajmie to około 10-15 minut, w zależności od tego, z jaką kapustą masz do czynienia - młoda kapusta wymaga zdecydowanie mniej gotowania niż starsza, która robi się twarda).

 

  • W międzyczasie przygotuj marchewkę - obierz ją na wstążki. Przetrzyj czosnek i imbir przez praskę (część czosnku i imbiru dodaj do duszącej się kapusty - będzie miała ciekawszy smak - resztę zostaw na później).

 

  • Makaron ugotuj na al dente i odlej wodę. Do garnka z makaronem przełóż uduszoną kapustę i dokładnie wymieszaj.

 

  • Na tą samą patelnię wlej pozostały olej (2 łyżki), dodaj przyprawy, zeszklij czosnek i imbir. Wrzuć wstążki marchewki i ugotowaną ciecierzycę. Krótko podsmaż - tak, żeby marchewka została twarda, a makaron Ci nie wystygnął ;)

 

  • (Możesz też tak naprawdę wrzucić to wszystko do kapusty i razem to chwilę podgrzać, ale wtedy wszystkie składniki zabarwią się od kapusty na czerwono i utracisz piękny efekt wizualny - więc warto to oddzielić.)

 

  • Na talerz wyłóż najpierw makaron wymieszany z kapustą, a dopiero potem marchewkę z ciecierzycą. Jako dopełnienia dla smaku i koloru wykorzystaj świeżą zieleninę - natkę pietruszki lub świeżą kolendrę. Posyp sezamem lub czarnuszką, sprawdzą się też posiekane orzechy.

 

 

Szybki wege obiad, makaron na obiad, prosto i zdrowo, kuchnia wegetariańska, kuchnia wegańska, dietetyk online, zdrowe jedzenie, zdrowy makaron, zdrowe przepisy, proste przepisy, makaron na szybko

 

Jak to zrobić szybko i zaoszczędzić trochę czasu w kuchni

- moje sposoby:

 

  • Nasiona roślin strączkowych, które wymagają moczenia i dłuższego gotowania przygotowuję w większych ilościach, dzielę na mniejsze porcje i zamrażam - później są już tylko na wyciągnięcie ręki.

 

  • Czosnek i imbir - tutaj też idę na całość - obieram kilka główek czosnku (warto najpierw pomoczyć chwilę w wodzie - łatwiej się obiera) albo cały korzeń imbiru. Siekam szybko na mniejsze kawałki i blenduję (można zetrzeć, ale zajmie to ...nieco wiele czasu). Blenduję osobno i przekładam również osobno do małych słoiczków. Dodaję olej lub oliwę (do przykrycia), szczyptę soli i mieszam. Przechowuję w lodówce, nawet kilka tygodni. Używam do sosów, marynowania mięsa i warzyw, zup, jako składnik dressingów do surówek.

 

  • Przyprawy - dawno już zrezygnowałam z gotowych mieszanek. Ale to prawda - takie rozwiązanie jest o wiele wygodniejsze, niż dosypywanie wszystkich przypraw po kolei - a rezygnacja z gotowców wiąże się przecież z tym, że tych przypraw trzeba więcej. Dlatego tworzę własne mieszanki - to też oszczędza mi sporo czasu podczas gotowania - nie muszę każdej przyprawy sypać osobno, najwyżej dodam coś do gotowej już bazy.

 

  • Kiedy kupuję zieleninę, zazwyczaj myję całość za jednym zamachem, później wkładam do słoika z wodą. I później przez kilka dni dodaję do posiłków - nie muszę myć za każdym razem (poza tym - kto lubi kroić zmokłą natkę pietruszki? Klei się to do rąk, do noża i do deski, co znacznie komplikuje sprawę ;)

 

 

 

Makaron z ciecierzycą,
kapustą czerwoną i marchewką

06 maja 2020
Szybki wege obiad, makaron na obiad, prosto i zdrowo, kuchnia wegetariańska, kuchnia wegańska, dietetyk online, zdrowe jedzenie, zdrowy makaron, zdrowe przepisy, proste przepisy, makaron na szybko

Cześć! Mam na imię Justyna, jestem dyplomowanym dietetykiem.

Tworzę tutaj bazę zdrowych i prostych przepisów oraz zbiór informacji przydatnych w jedzeniu zdrowo na co dzień.

Cieszę się, że tu jesteś! Zostaw po sobie ślad ;)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Współpraca

Kontakt

Zadzwoń

Umów wizytę

DIETETYK KLINICZNY

Justyna Bielka

PROSTY PRZEPIS NA PYSZNY WEGAŃSKI OBIAD

Copyright 2020 bielkadietetyk.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone